Sier nei til 2000 for helgejobb
Sykepleierne i Trondheim sier klart nei til å videreføre prøveordningen med 2000 kroner for en ekstra helg, ifølge hovedtillitsvalgt Gørill Tranås (bildet).
Sykepleierne i Trondheim kommune har siden sommeren jobbet ekstrahelger for rundt 250 000 kroner, de aller fleste tilknyttet sommeravviklingen. I oktober ble det utbetalt 16 000 kroner for ekstrahelger, og i november bare 2 000 kroner.
Ikke overtidsbetalt
I fjor sommer skrev Norsk Sykepleierforbund i Trondheim under på en prøveordning med ekstra betaling for å lokke faglærte til å jobbe flere helger. Fagforbundet, Delta og FO har skrevet under på den samme avtalen. Denne måneden starter nye forhandlinger om avtalen, som går ut i slutten av mars. Mange brudd på arbeidsmiljøloven, og et forsøk på å avhjelpe dette, er hovedårsaken til at avtalen ble inngått, ifølge Gørill Tranås, hovedtillitsvalgt i Trondheim kommune.
Hun sier at NSF nå vil si absolutt nei til 2000 kroner for en ekstra helg. De andre forbundene er ifølge Tranås per i dag fornøyde med avtalen.
For hver helg – altså to helgevakter – man frivillig jobber ekstra, i tillegg til tredje hver helg som ligger i turnusen, får man en kompensasjon på 2000 kroner. Da får man det vanlige lørdags- og søndagstillegget som ligger på 35 kroner per time i tillegg, men man får ikke overtidsbetaling, siden dette ikke er pålagt overtid.
– Altfor lite
– Medlemmene våre vil ikke ha den, og etter sommeravviklingen har de så å si ikke benyttet seg av ordningen, sier Tranås.
– Utbetalingene er ikke helt i tråd med gåtte vakter, på grunn av lønnskjøringer. Men det ser ut som det er minimalt behov for ordningen når det ikke er sommer, sier hun.
– Bare fem sykepleiere fikk utbetalinger fra denne avtalen i oktober og november. I løpet av sommeravviklingen var den i bruk 120 ganger, så da hadde den nok en funksjon.
– Hvorfor har ikke avtalen blitt mer populær?
– Tilbakemeldingen fra medlemmene er at en frihelg er verdt mer enn 2000 kroner. Satsen er altfor lav, sier hun.
– Hvor mye vil dere ha for en ekstrahelg?
– Der har vi ikke kommet fram til noe konkret beløp ennå, men vi vet at andre får rundt 4500 kroner for en helg, og at avtalen da blir mer brukt, sier hun.
Les også: - Frihelg er verdt mer enn 2000
– Sykefraværet opp
Forut for avtalen var et prøveprosjekt på Nidarvoll helsehus som startet i 2009. Resultatene her viste at flere fikk økt stillingene sine og antallet personale med fagutdanning på vakt i helgene økte. Men tiltaket var altså mer populært blant hjelpepleierne og helsefagarbeiderne enn blant sykepleierne.
– Det var selvfølgelig positivt at det ble mer forutsigbart hvem som kom på vakt, og at det var flere kjente folk i helgene. Men sykefraværet totalt for enheten gikk opp i denne perioden, har Mette Hjelmeland, også hovedtillitsvalgt for NSF i Trondheim kommune, tidligere uttalt til Sykepleien.
Mette Hjelmeland sa at grunnen til at NSF gikk med på denne avtalen var at det hele var frivillig.
– Siden Fagforbundet gikk med på dette, ville NSFs medlemmer kanskje ikke få noe tilbud i det hele tatt. Dette var derfor bedre enn ingenting.
Kommentarer