fbpx Sykepleierne på St. Olav må jobbe opptil seks dager mer i året med «15 minutter’n» Hopp til hovedinnhold

Sykepleierne på St. Olav må jobbe opptil seks dager mer i året med «15 minutter’n»

Klokke på avdeling
HØYT TEMPO: – Det skjer at vi må jobbe litt lenger enn det vi egentlig skal, kanskje fordi det ligger en ustabil pasient på post, eller rett og slett fordi man ikke har rukket å gjøre ferdig dagens arbeid, skriver kronikkforfatteren. Foto: Erik M. Sundt

Hvorfor har ikke vi sykepleiere rett til en arbeidsdag på 7,5 timer? spør Lene Pedersen.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Jeg jobber som sykepleier på en avdeling på St. Olav. I fjor hadde vi første runde med 15 minutter kortere arbeidsdag, nå kommer andre runde. Mange avdelinger har allerede begynt; på noen avdelinger er det kanskje lettere å få til enn på andre?

Hvorfor har ikke vi sykepleiere rett til å få en arbeidsdag med lengde på 7,5 timer som de fleste andre har? Vi har kjempet imot de 15 minuttene helt til nå.

LES:  Rapportkutt skaper frustrasjon blant sykepleierne

Når dette først kom på banen i fjor, var mange ganske skeptiske – og det med god grunn. Vi gjennomførte en risikoanalyse, hvor utfallet ikke helt overraskende ble rødt. Dette kjøres nå over, og «15 minutter’n» blir nå tredd over hodene våre, enten vi vil eller ikke.

Mindre fritid

Dette blir like dårlig mottatt som det ble i fjor. Jeg nevner pasientsikkerhet, det er den vi frykter for. Sykepleiere jobber til alle døgnets tider og har en mer utfordrende arbeidsmengde enn mange andre yrker. Mange sykepleiere har ikke en 8-til-16-jobb. Vi jobber når mange andre yrkesgrupper har fri, vi jobber på natt, helger og helligdager. Vi skal snu mellom dagvakt, senvakt og nattevakt, gjerne flere ganger i løpet av en uke.

Vi trenger den hviletiden vi kan få. Vi kan slutte på jobb i titiden og skal være på jobb igjen klokken 7, ni timer senere. I løpet av de ni timene skal man komme seg hjem, spise litt, sove og komme seg tilbake på jobb.

Denne ‘15 minutter’n’ kan bidra til at en sykepleier i full stilling må jobbe seks dager ekstra i året.

Styret har et argument om at hviletiden vil bli lengre mellom senvakt og dagvakt ved å kutte rapporttiden på kveld med 15 minutter. I mitt hode er dette 15 minutter som ikke betyr så mye alt i alt, men det er noe annet som betyr veldig mye. For denne «15 minutter’n» kan bidra til at en sykepleier i full stilling må jobbe seks dager ekstra i året. Det betyr mindre fritid og mindre tid til å komme seg mellom vaktene.

Dårlig deal

Det sies at det handler om å utnytte de ressursene man allerede har, og at dette ikke handler om økonomi. At dette ikke handler om økonomi, det tror ikke vi på. Å utnytte de ressursene man allerede har, slik at man kan utnytte dem til å jobbe flere dager i året til samme lønn – det er en supergod deal for dere og en utrolig dårlig deal for sykepleierne.

At dette ikke handler om økonomi, det tror ikke vi på.

Det er et konstant press på sengeplasser, og pasientene på sengepost er dårlige og krever mer. Det kan være et forrykende høyt tempo, noen ganger på grensen til litt kaos. I dag har vi 30 minutter til rapport mellom dagvakt og senvakt og mellom senvakt og nattevakt. På den tiden skal vi gi rapport på åtte pasienter. Det skjer at vi må jobbe litt lenger enn det vi egentlig skal, kanskje fordi det ligger en ustabil pasient på post, eller rett og slett fordi man ikke har rukket å gjøre ferdig dagens arbeid.

De som skal gå av med pensjon, går av tidligere enn planlagt, de orker ikke å stå i dette mer. Det mangler sykepleiere på landsbasis, og mangelen blir ikke noe mindre i årene som kommer. Dette er ikke riktig vei å gå for å rekruttere flere sykepleiere til yrket.

Dette innlegget ble først publisert i Adresseavisen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.