fbpx Hvorfor ble du ikke astronaut istedenfor? Hopp til hovedinnhold

Hvorfor ble du ikke astronaut istedenfor?

Bildet viser Thale Sunniva Strand i sykepleieruniform.
VALGTE SYKEPLEIE: Ikke fordi jeg ikke kunne bli lege, men fordi jeg ville bli sykepleier, skriver Thale Sunniva Strand. Foto: Privat

Det verste spørsmålet jeg får som sykepleierstudent er "hvorfor ble du ikke lege istedenfor sykepleier?". Hvorfor ble ikke du astronaut istedenfor byggingeniør, lurer jeg da.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Nå må vi skjerpe oss.

En lege er ikke en bedre versjon av en sykepleier. En lege har helt andre oppgaver enn en sykepleier, på samme måte som en byggingeniør har helt andre arbeidsoppgaver enn en astronaut. Ja, en sykepleier og en lege jobber innenfor samme feltet, men jeg har valgt å bli sykepleier. Ikke fordi jeg ikke kommer inn på medisinstudiet, men fordi det er en sykepleiers oppgave jeg vil gjøre.

Vil være der for pasienten

Jeg vil ikke stille diagnoser, jeg vil holde pasienten i hånden mens han får den, og etterpå forklare hva diagnosen innebærer når legen allerede har gått ut av rommet og videre til neste pasient. Jeg vil observere og gjennomføre nødvendige tiltak, jeg vil holde den kreftsyke mannen i hånden mens han tar sitt siste åndedrag, jeg vil hjelpe den tidligere professoren med hjerneslag med å spise, jeg vil bruke min faglige kompetanse for å roe ned den bekymrete konen som er redd for sin demente ektemann. Jeg vil bruke min kunnskap for å være der for pasienten, både rent praktisk med ulike prosedyrer og min faglige kompetanse, men også ved å skape omsorg og trygghet.

Det var sykepleier jeg ville bli, ikke lege. Jeg har valgt å bli sykepleier, fordi jeg tror det gir meg en nærhet til mennesker i en vanskelig og sårbar situasjon. Ikke bare til det enkelte, syke mennesket, men også til den sykes pårørende.

Noen tenker sånn

Heldigvis er det ikke ofte jeg har fått dette spørsmålet, men likevel flere ganger enn det som burde være nødvendig. Jeg håper virkelig ikke at det er en allmenn oppfatning at man blir sykepleier fordi man ikke kom inn på medisinstudiet, og det tror jeg heldigvis heller ikke det er. Selv om det tydeligvis er noen som fremdeles tenker sånn.

 Før jeg begynte på videregående tenkte jeg på å bli lege, men slo det etterhvert fra meg. Jeg begynte å sette meg mer inn i en sykepleiers oppgave, og fant ut at dette var noe som talte til meg. Jeg valgte dermed fag på videregående som jeg synes passet til veien jeg ville gå (sosiologi, biologi og latin).

Jeg ville ikke bli lege

Jeg er stolt av og snart være ferdig utdannet sykepleier. Jeg kjenner på en enorm yrkesstolthet over faget mitt, og hva vi som sykepleiere kan utrette. Alene, men også i et tett samarbeid med lege, fysioterapeut, ergoterapeut, hjelpepleiere og andre yrkesgrupper.

Jeg ville ikke bli lege, jeg ville ikke bli astronaut, jeg ville bli sykepleier. Det er det riktige valget for meg, og jeg gleder meg til å starte å jobbe som det jeg har utdannet meg som. Nemlig sykepleier.

Dette innlegget har vært publisert på Thale Sunniva Strands blogg Thale Sunniva

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.