fbpx Ensidig om KI som helsevesenets redning Hopp til hovedinnhold

Ensidig om KI som helsevesenets redning

– Positivisme på speed, mener vår anmelder om boka som ramser opp alle ambisjoner for KI-entusiaster. Forfatteren tar ikke opp de mange vanskelige og komplekse spørsmålene bruken av KI fører til. 

Bokfakta

Boktittel: Kunstig intelligens redder liv. KI er legenes nye superkrefter.
Forfatter: Ishita Barua
Forlag: Cappelen Damm
Sidetall: 258
ISBN: 978-82-02-78879-7

Forventningene til kunstig intelligens (KI) i norsk helsevesen og samfunnet generelt er skyhøye etter at ChatGPT ble lansert for ett år siden. Forfatteren Ishita Barua tar oss med inn i sitt univers som forsker med doktorgrad på kunstig intelligens som verktøy ved koloskopi og tarmkreftscreening. Hun er lege, har vært Fulbright Scholar ved blant annet Harvard Medical School i USA og fått Fulbrights artikkelpris for unge forskere i 2023 ved Institutt for helse og samfunn, UiO. I dag jobber hun som Lead KI i Healthcare hos konsulentselskapet Deloitte.

Forfatteren gir en bred introduksjon til feltet for de med ingen eller lite kunnskaper om KI fra før.

Forfatteren gir en bred introduksjon til feltet for dem med ingen eller lite kunnskaper om KI fra før. Teksten er lett å følge med flere dagsaktuelle eksempler. Så seint som i juni i 2023 forelå første forslag til EU/EØS-lovgivning og regulering av kunstig intelligens (AI Act).

Boka har tre hoveddeler om hvordan KI er legenes nye superkraft:

 1. Hva er kunstig intelligens?
 2. Hvordan påvirker kunstig intelligens oss og livet vårt?
 3. Hvem skal bruke kunstig intelligens og på hvilke pasienter?

Vi får en pedagogisk innføring i maskinlæringsmodeller, og hvordan «de» både pugger for å lære, mens andre er selvlærende uten å ha noe annet foran seg enn for eksempel et sjakkbrett. Reglene må maskinen selv finne frem til. Drømmen for KI-entusiastene er maskinlæringsmodeller som finner ut noe vi mennesker ikke klarer, og som utvikler bedre intuisjon enn oss.

Eksempler på under-/overdiagnostiseringsproblematikk, personvernparadokset og dataminimeringsprinsippet og forskjellen på korrelasjon og kausalitet er alle blant temaene som forklares godt, og du trenger ingen forkunnskaper.

Perspektiver på omsorg og teknologiens rolle i møtet med de praktiske gjøremål som involverer helsefagarbeidere, sykepleiere og assistenter, er elegant hoppet over.

Dette er også positivisme på speed, og forfatteren ramser opp følgende ambisjoner for det hun ser som en perfekt verden der moderne medisin hjelper oss å gjøre følgende:

 • forutse all sykdom
 • stille riktige diagnoser
 • kurere all sykdom
 • fjerne legenes tidstyver
 • se sammenhenger ingen leger har klart å se
 • forutse kommende epidemier og pandemier
 • standardisere utredninger, behandlinger og operasjoner
 • eliminere feilbehandling
 • utrydde sykdommer, smerte og død

Boka gir kanskje medisinere ståpels, men stiller så mange vanskelige og komplekse oppfølgingsspørsmål at jeg har vanskelig for å fordøye det. Den kan slett ikke anbefales ukritiske studenter.

Helsepersonellkommisjonen 2023 satser på personellbesparende teknologi, også i møte med flere eldre hjemmeboende. Men perspektiver på omsorg og teknologiens rolle i møtet med de praktiske gjøremål som involverer helsefagarbeidere, sykepleiere og assistenter, er elegant hoppet over.

Bortsett fra det generelle målet forfatteren sammenfatter i sin beundring: «At KI skal bli mer menneskelig, minus våre mangler».

Boka er sterkest på diagnostiske deler av KI som verktøy og klinisk beslutningsstøtte. Det er inspirerende å høre at de i Vestre Viken er først i landet med bruk av KI-verktøy i vurdering av røntgenbilder. Og potensialet i syntetiske datasett er noe generelt å merke seg.

Helsetjenesten reduseres i boka til forholdet mellom lege og pasient.

Helsetjenesten reduseres i boka til forholdet mellom lege og pasient. Dette er en advarsel til helsepersonell som ser etter et mer helhetlig blikk på KI. Boka blir nokså endimensjonal, og dessuten en påminnelse om hvorfor KI-feltet trenger tverrfaglighet.

Spenninger mellom innovasjon og tradisjon kommer typisk til uttrykk i ordskiftet om KI. Kari Martinsen hadde et nokså kjølig innspill i form av et intervju i Morgenbladet for kort tid siden. Ingen av oss vet vel egentlig helt hva vi har i vente?

Til tross for optimismen i boka sitter jeg igjen med en klar fornemmelse av at KI ikke kommer til å bøte på mangelen av helsepersonell.

For et innblikk i hva de som utvikler kunstig intelligens ser for seg, kan jeg anbefale boka.

Les Sykepleiens intervjue med forfatteren under: 

Annonse
Annonse