fbpx Imponerende og kunnskapsrikt om vårt største organ Hopp til hovedinnhold
Bildet viser boken Hudfrisk

Imponerende og kunnskapsrikt om vårt største organ

Trenger du som sykepleier oppfriskning av hudfaget? Ja, da er dette boka for deg. Her omhandles alt fra behovet for fuktighet, til valg av kremer og idéhistorisk innramming av temaer som olivenolje og nordsjøolje.

Bokfakta

Boktittel: Hudfrisk. Om hudens basale behov, tørr hud og hudpleie.
Forfatter: Teresa Løvold Berents og Jan-Øivind Holm
Forlag: Gyldendal
Sidetall: 91
ISBN: 978-82-05-57650-6

«Hudfrisk» er for det første en forfriskende tittel. Spa-følelsen følger boka og er forsterket av en tekst med omsorg for kroppens største organ: huden. Forfatterne er leger og spesialister i hud- og veneriske sykdommer. De arbeider til daglig ved Oslo universitetssykehus. Boka er skrevet spesielt til sykepleiere på alle nivåer i helsetjenesten.

Helhetsinntrykket er at verket er mer en pamflett en en komplett bok, men etter en kort formiddag hvor boka ble fortært, er den unektelig både interessant og lærerik. Fra grunnleggende kunnskaper om anatomi og huden som organ til behovet for fuktighet, valg av kremer og idéhistorisk innramming av temaer som olivenolje og nordsjøolje.


 

Boka er først og fremst en oppfrisker for oss som ikke jobber med hudproblematikk til daglig.

Tørr hud, hudsykdommer og andre sykdommer som påvirker huden, oljer og kremer, bivirkninger av behandlinger og forebygging av tørr hud er gjennomgått i rekordfart. Boka er først og fremst en oppfrisker for oss som ikke jobber med hudproblematikk til daglig. For sistnevnte ekspertsykepleiere blir det nok for overfladisk, selv om oppfriskning sjelden skader noen.

Medisinske eksperter som Berents og Holm skriver med overskudd. De bobler over av fortellerglede og tar oss innom idéhistoriske koblinger. Akkurat slik husker jeg også det var å jobbe på naboavdelingen: bredde og dybde. De forteller oss ting som at spa er en forkortelse for «salus per aqua», som betyr «helse gjennom vann» og stammer fra romerne. Og de kommenterer nåtidens ufortjente utskjelling av e-stoffer, for å nevne noe.

Presentasjonen av skåringssystemene som gjelder for hud, er det som treffer høyest på bokas nytteskala. Faktaboksene er pedagogiske, stikkordsregister og referanser er med, og underveis er det nøye utvalgte bilder og illustrasjoner. I alt som skal rekkes over, tar forfatterne også med tørr hud i et viktig livsløpsperspektiv. Hvordan de klarer alt dette på under 100 sider, er imponerende. Det kan kun gjøres av forfattere med et vell av kunnskap og erfaring å ta av.

De som har eller vil lage et minibibliotek på vaktrommet, bør lage plass til «Hudfrisk».

Det mangler forøvrig en hudsykepleier på forfatterlaget for at boka skal bli komplett som sykepleielitteratur. Det hadde også gjort boka tverrfaglig. Men den kunne selvfølgelig stått i fare for å bli mer omfattende. Styrken til denne boka er den korte, komprimerte formen. De som har eller vil lage et minibibliotek på vaktrommet, bør lage plass til «Hudfrisk». Bokas viktigste budskap er forebyggingens helsebringende kraft. Oppfordringen til sykepleiere må være å ta seg tid til god hudpleie. 

Annonse
Annonse