fbpx Godt fagstoff – med agenda Hopp til hovedinnhold

Godt fagstoff – med agenda

Bokfakta

Boktittel: Håndbok i hygiene og smittevern for sykehus
Forfatter: Bjørg Marit Andersen
Forlag: Fagboksforlaget, 2015
Sidetall:
ISBN: 978-82-450-450-1681-9

Håndbok i hygiene og smittevern for sykehus er del 1 i en serie på to bøker forfattet av dr.med. Bjørg Marit Andersen, en profilert professor i hygiene og smittevern. Hennes lange og brede erfaring preger boka i utstrakt grad. Det er flere agendaer som spilles ut over 400 sider med hovedsakelig godt fagstoff.

Bokas hoveddeler består av lover og forskrifter, forekomst og definisjoner, før forfatteren tar for seg bakterier, virus, parasitter og sopp. Du finner forslag til smitteregimer, og svært god informasjon om valg av desinfeksjonsmidler og varmebehandling/rengjøring.

Siden målgruppen er bred, er boka godt egnet som oppslagsverk. Den har av samme grunn mindre potensial som lærebok. Lengre sekvenser vil stå i fare for å ha liten relevans selv om casene kan være nyttige. Flere sykdomsinnledninger er interessante og setter det hele inn i en større geografisk og historisk sammenheng. Andersen er kritisk til norske helsemyndigheters håndtering av pandemisk influensa, og henviser til at kun én smittevernekspert advarte mot bruk av Pandemrix.

Forlaget kunne ha hjulpet forfatteren mer rent språklig. Begreper som «importpasient» og «moderne seksualpraksis» savner klare definisjoner. Også utstrakt bruk av utropstegn må kommenteres. Om syfilis sier hun: «I New York var det økende utbrudd av syfilis blant menn som har sex med menn, ved bruk av telefon apper som gjorde det lettere raskt å finne nye sex partnere (!).» Forfatterens bruk av utropstegn transformerer på denne måten fakta til moralsk fordømmelse.

I en elektronisk tidsalder kan det være viktigere å finne hjemmesidene til Folkehelseinstituttet og kjenne prosedyrer for egen helseinstitusjon enn å ha denne boka for hånden. Bokas styrke ligger i å dokumentere og underbygge hvordan tidlig innsats kan være svært kostnadsbesparende. Det gjelder liv, lidelse og penger.

 

 

Annonse
Annonse