Sommerpraten: – Verdien av å bli sett og anerkjent er undervurdert

Sykepleier og sykehusdirektør Øyvind Bakke innrømmer at han er dårlig til å kople av. I sommer håper han å glemme tid, sted og e-poster.
Navn: Øyvind Bakke
Alder: 47
Jobber som: Administrerende direktør på Sykehuset i Vestfold
Hva er det beste med å være sykepleier om sommeren?
– Når jeg minnes tilbake til den gang jeg jobbet som sykepleier, syntes jeg det var veldig fint å bli kjent med unge mennesker som kom inn som vikarer på sommeren. Medisin- og sykepleierstudenter kom ofte inn i avdelingen med god energi, pågangsmot og tilførte noe nytt. Jeg husker jeg også syntes det var deilig at både ledere og fagsykepleier var borte. Dermed var det på en måte «kun» pasientbehandling som pågikk, og vi måtte ta ansvar og ordne oss selv. Litt hjemme alene-følelse.
Og det verste?
–Fomo. På den ene siden syntes jeg sommeren var en fin tid å jobbe på, mens på den andre siden var jeg også redd for å gå glipp av hva venner som hadde fri, fant på.
Har du et minne fra en sommer på jobb som du aldri glemmer?
– Jeg husker en sommer hvor vi på hjerteovervåkningen på Ahus fikk innlagt to unge mennesker under 40, uavhengig av hverandre. Begge var friske fra før. De gikk fra å være velfungerende friske mennesker, til å få alvorlige diagnoser. De døde i løpet av kort tid med barn og familier rundt seg. De to pasienthendelsene har jeg aldri glemt. Det er også en påminnelse til oss alle om at livet er nå.
Hvordan holder du humøret oppe når det er travelt og varmt?
– Ved alltid å ha noe å se frem til og glede seg til. For meg kan det være å prioritere å treffe gode venner og familie, trene, spise god mat eller ta et bad etter jobb.
Har du en favoritt-is eller sommermat som alltid redder dagen?
– Ferske krabber. Med hytte helt ute i havgapet har vi god tilgang på sjømat. God mat fra havet er sommer for meg.
Hvis du kunne gjøre én praktisk endring på jobb som ville gjøre hverdagen litt lettere for både pasienter og kolleger – hva ville du valgt?
– Da ville jeg vært enda flinkere til å se mine medarbeidere for den gode jobben de gjør. Verdien av å bli sett og anerkjent er undervurdert. Det betyr mye for oss alle.
Hvilket råd skulle du ønske at alle pasienter fulgte om sommeren?
– Med fare for å høre gammel ut: Gjør en ekstra risikovurdering før du gjør noe vågalt som kan ende med fatale skader som du bærer med deg hele livet. For eksempel: Sjekk en ekstra gang om det er dypt nok til å stupe der du har tenkt å stupe.
Hvilke råd vil du gi til sommervikarer som skal jobbe med deg?
– Jeg skal hospitere litt i sommer hos våre dyktige fagfolk. Mitt råd til våre vikarer er å suge til seg all den lærdom de kan få gjennom jobben. Den vil de ha stor glede av videre på skolebenken og senere når de er ferdigutdannet.
Hva er din beste kur mot varme og trette bein etter en lang vakt?
– Som oppvokst på Vestlandet og med hytte i havgapet har jeg en nær relasjon til havet. Derfor vil mitt råd være å kaste seg i havet på en varm sommerdag. Det klarner opp både tanker og trette muskler.
Hvordan kopler du av når du har ferie – eller bare en fridag?
– Jeg er dårlig til å kople av. Så jeg er stadig på leting etter arenaer hvor jeg evner å glemme tid og sted og e-poster. Den sikre vinneren er høye, luftige fjell på Vestlandet. Da får jeg kjent på angsten ved høydene. Mestringsfølelsen ved å gjennomføre gjør det verdt å trumfe angsten og gjennomføre selv luftige fjellturer.
Hva er det fineste noen har sagt til deg på jobb, uavhengig av årstid?
– Tilbakemelding om at jeg på en god måte har ivaretatt en kollega som står i en krevende situasjon.
0 Kommentarer