fbpx Kommune har 81 legestudenter som ferievikarer. NSFs fylkesleder mener de erstatter sykepleiere på ferie Hopp til hovedinnhold

Kommune har 81 legestudenter som ferievikarer. NSFs fylkesleder mener de erstatter sykepleiere på ferie

Bilde av Linda Therese Norrie

Harstad kommune har ansatt 106 svenske ferievikarer. 81 av dem er legestudenter. NSFs fylkesleder mener de erstatter sykepleiere på ferie.

TIPS OSS  Vet du noe om denne saken? Send oss en e-post.

Antallet legestudenter øker fra år til år i Harstad kommune i Troms. I 2024 var det 67 legestudenter.

– Det oppleves som at legestudenter som ferievikarer er en direkte erstatning for sykepleiere og helsefagarbeidere i Harstad kommune.

Det sier Linda Therese Norrie. Hun er Norsk Sykepleierforbunds fylkesleder i Troms.

Sykepleien har omtalt fenomenet tidligere i sommer. Da var det spesielt Molde kommune som var i søkelyset. Der tjener legestudentene mer enn sykepleierne, som gir studentene opplæring og har ansvaret på vaktene de går.

Kommuneleder: – Støttende rolle

Baard B. Haugen, konstituert helse- og velferdssjef Harstad kommune, er usikker på hvorfor NSF Troms opplever at legestudentene er en erstatning for sykepleiere. 

Han sier at NSF ikke har snakket med kommunen.

– Alle legestudenter ansettes som pleiemedarbeidere, skriver Haugen i en epost.

– Det betyr at de har en støttende rolle i tjenestene, med oppgaver som primært ikke krever autorisasjon. Det står helt klart i sommeravtalen at ingen ansattes som sykepleiere.  

Noen av legestudentene har ifølge helsesjefen kommet langt i studiet og har relevant erfaring.

– Her gjør vi individuelle vurderinger og har åpnet opp for at man kan få delegert enkelte sykepleieoppgaver (legemiddelhåndtering, sårstell). Vurderingene gjøres her av fagpersonell, og slike oppgaver avhenger av om det er sykepleier tilstede på vakt.

Kommunen: Stolte

Helsesjef Haugen skriver videre at studentene har vist seg å være en verdifull ressurs – både med tanke på fagforståelse, samarbeidsevne og ansvarlighet.  

– Studentene gir mye tilbake til arbeidsstedet, mange avdelinger rapporterer om høy trivsel og samarbeid i sommerukene. Harstad kommune er stolt over å være en attraktiv arbeidsgiver for studenter som ønsker erfaring innen helsefeltet, forteller Haugen.

I Harstad får de dårligst betalte legestudentene over 100 000 kroner mindre i lønn enn i Molde kommune.

Ifølge ansettelseskontrakten Sykepleien har fått innsyn i, er de ansatt som pleiemedarbeider med en årslønn fra 437 300 til 507 400 kroner.

Dette tjener legestudentene i Harstad

Men legestudentene får lønn ut fra hvor lenge de har studert:

Legestudenter ferdig med 1. år: 437 300
Legestudenter ferdig med 2. år: 441 500
Legestudenter ferdig med 2,5 år: 452 900
Legestudenter ferdig med 3. år: 496 700
Legestudenter 4+ (ferdig med 4. år eller mer): 507 400

En nyutdannet sykepleier i Harstad kommune får 507 400 kroner i garantilønn + 6000 kroner i tillegg = 513 400, ifølge NSFs fylkesleder Linda Therese Norrie.

Så en svensk legestudent på rundt 22 til 23 år har samme lønn som en nyutdannet sykepleier. 

I tillegg får de en sommerbonus.

bilde av bonusordningen

Bonusordning for sommervikarer

Legestudentene i Harstad har en bonusordning som utløses om de jobber minimum fem uker i strekk. Da får de 5000 kroner ekstra. Om de jobber i åtte uker, får de 10 000 kroner ekstra.

Legestudentene bor også gratis på Trondenes og på Bjarkøya.

NSFs fylkesleder forteller at de også har sykepleierstudenter som sommervikarer, og at denne ordningen ser ut til å gjelde alle sommervikarer.

– Erstatter sykepleiere og helsefagarbeidere

Norrie i NSF forteller om tillitsvalgte som rapporterer at legestudenter kan avlaste en del oppgaver, spesielt knyttet til medisinsk observasjon, dokumentasjon og enklere medisinske prosedyrer. 

– De har ikke den samme kompetansen eller ansvaret som en utdannet sykepleier eller helsefagarbeider når det gjelder pleie, omsorg, medikamenthåndtering og oppfølging av pasienter i et helhetlig perspektiv. 

En typisk ordning er at legestudentene fungerer som en støttefunksjon, som frigjør tid for det utdannede personalet.

– Men de fyller sjelden hele behovet som oppstår når sykepleiere og helsefagarbeidere er i ferie, forklarer NSFs fylkesleder Linda Therese Norrie i en epost.

Ifølge NSFs fylkesleder er det vanlig at det er sykepleierne i avdelingen som lærer opp ferievikarene, noen ganger også helsefagarbeidere eller andre faste ansatte. 

– Men sykepleierne har et faglig ansvar for tjenesten og pasientene, så det er naturlig at disse også er involvert i opplæringen i en eller annen form. Noen ganger kan det være i form av fagsykepleier som har et overordnet ansvar for opplæring, andre ganger den enkelte sykepleier eller andre.

Dette læres legestudentene opp i

  • Praktiske ferdigheter som medikamenthåndtering, under streng veiledning og ikke med utøvende ansvar.
  • Stell, og hvordan avdelingen fungerer i praksis.
  • De veileder også i pasientkontakt og kommunikasjon.
  • Helsefagarbeidere kan bidra med opplæring i: grunnleggende stell, hygiene og mobilisering av pasienter, samt rutiner på avdelingen.
  • Erfarne assistenter kan også bidra med opplæring i avdelingsrutiner og praktiske gjøremål.
  • Sykepleiere er ofte sentrale i denne praktiske opplæringen, da de har en dypere forståelse av den daglige driften og pasientbehovene.
  • Observasjon og dokumentasjon av pasienter: Dette inkluderer måling av vitale tegn, registrering av symptomer og observasjoner i pasientjournalen.
  • Enklere medisinske prosedyrer utføres under veiledning.
  • Assistanse ved undersøkelser og prosedyrer: Hjelpe leger under visitt, undersøkelser eller mer komplekse prosedyrer.
  • Kommunikasjon med pasienter og pårørende: Gi informasjon om pasientens tilstand (etter avtale med lege), svare på enklere spørsmål.

Norrie har ikke registrert noen avvik som involverer legestudenter de siste årene.

Kunne jobbe som helsefagarbeidere i Sverige til 2023

Tidligere kunne legestudenter jobbe som helsefagarbeidere i Sverige, men siden 2023 er også denne tittelen beskyttet i Sverige, opplyser Sveriges läkarförbunds (SLF) pressesjef, Björn Lundell, i en e-post.

I Sverige benevnes helsefagarbeidere som «undersköterskor.» 

Kan jobbe som legeassistenter

Etter ti fullførte semestre på legeutdanningen i Sverige, kan legestudenter jobbe som «underläkare» med særskilt bemyndigelse – eller medisinstudent med lisens på norsk.

Frem til 31. januar 2026 gjelder denne ordningen fra ni fullførte semestre.

– Før dette jobber mange legestudenter som legeassistenter, pleiemedhjelpere, omsorgsassistenter eller liknende, ifølge pressesjef Lundell i Sveriges läkarförbund.

Ifølge legestudenter Sykepleien har snakket med, er lønnen i Norge nær dobbelt så høy for et sommervikariat, enn det det er i Sverige.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger

Ledige stillinger

Kjøp annonse

Quiz

Annonse
Annonse