Sykehuskrise i Hammerfest: – Dette er ikke bare tall – det handler om liv og helse

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) er i dag på Hammerfest sykehus. – Vi forventer at helseministeren stopper den negative utviklingen og tar bekymringsmeldingene på alvor, sier fylkesleder Åshild Østlyngen i NSF.
Flere medier, inkludert Sykepleien, har skrevet om kritiske utfordringer ved Hammerfest sykehus den siste tiden.
– Ansatte og tillitsvalgte har varslet om at den vedtatte nedbemanningen ikke er forsvarlig, verken for ansattes arbeidsforhold eller med tanke på pasientsikkerheten, sier fylkesleder Åshild Østlyngen i Norsk Sykepleierforbund Finnmark,
Tirsdag ettermiddag kommer helseminister Jan Christian Vestre (Ap) på besøk til Hammerfest. I sin kalender har han lagt inn tid til et kort møte med blant annet NSFs fylkesleder og hovedtillitsvalgt.
– Vi har en forventning om at Vestre vil lytte til de mange innspillene som har kommet fra ansatte og tillitsvalgte, sier Østlyngen.
En tredel av intensivsykepleierne har sagt opp
Artikler i lokale medier med overskrifter som: «Ansatte har vondt i magen og gråter i korridorene» og «Dette er et synkende skip», sender et tydelig budskap.
Bakgrunnen er den omfattende omorganiseringen og innsparingen i Finnmarkssykehuset, i tråd med oppdraget fra regjeringen.
– Vi har forståelse for behovet for bærekraftig drift etter flere år med underskudd, men vi ser nå alvorlige konsekvenser for både kapasitet og beredskap, sier Østlyngen.
Det er årsaken til at fylkeslederen, sammen med tillitsvalgte i både Finnmarksykehuset og faggruppa Intensivsykepleierne NSF i Hammerfest, har sendt en bekymringsmelding som spesielt varsler om forhold relatert til intensivavdelingen.
Østlyngen forteller at ved intensivavdelingen i Hammerfest har nær én tredjedel av de ansatte sagt opp sine stillinger.
– Dette er ikke bare tall – det handler om liv og helse. Rekruttering av intensivsykepleiere er ingen «quick fix». Den kompetansen erfarne intensivsykepleiere innehar, lar seg ikke enkelt erstatte med nyansatte eller nyutdannede intensivsykepleiere, påpeker hun.
– Det er ikke mulig å ta trikken til nabosykehuset
Fylkeslederen har i tillegg fått beskjed om at flere ansatte vurderer å gå av med pensjon ved 62 år, fremfor å stå i stillingen til 67.
– Dette forsterker utfordringene ytterligere, sier hun.
Avstanden mellom Hammerfest og Kirkenes tilsvarer strekningen Trondheim – Oslo.
– Det er ikke mulig å «ta trikken» til nabosykehuset. I tillegg kommer vær og klima som betydelige faktorer i beredskapsvurderingen – forhold som er langt mer krevende enn i landet for øvrig, legger hun til.
Fylkeslederen og de tillitsvalgte mener at intensivberedskapen i Hammerfest henger i en tynn tråd.
– Vi forstår at Finnmarkssykehuset følger sitt oppdrag, men tiltakene som iverksettes står ikke i samsvar med målet om å opprettholde kvalitet i tjenestene – et mål som stadig fremheves fra departementets side. Dette skjer på Arbeiderpartiets vakt. Kan de virkelig stå inne for at prosessen i Finnmarkssykehuset skal fortsette slik den nå ledes? undrer Østlyngen.
Det finnes løsninger
I bekymringsmeldingen ber Østlyngen sammen med tillitsvalgte Vestre vurdere følgende forslag:
- Pause i gjennomføringen av omorganiseringen Vi ber om at videre innsparinger og strukturendringer settes på vent inntil en grundig konsekvensanalyse er gjennomført, og at ansatte og fagmiljøer involveres reelt i prosessen, jf. AML 4–2 (3).
- Ekstraordinære midler til tiltak for å sikre tilstrekkelig bemanning på intensivavdelingen Det må settes av øremerkede midler til rekruttering av sykepleiere og intensivsykepleiere, samt beholde erfarne ansatte og re-rekruttere ansatte som har sluttet som følge av omorganisering.
- Langsiktig plan for helsetjenester i nord. Vi etterlyser en helhetlig og langsiktig strategi for helsetjenestene i Nord-Norge, som tar høyde for geografi, klima, demografi og rekrutteringsutfordringer.
Vi håper på snarlig respons og at departementet tar grep for å sikre at befolkningen i Finnmark får den helsehjelpen de har krav på – og at ansatte får arbeidsforhold som gjør det mulig å stå i jobben.
Vi mener det er realistiske forslag
–Tror du dere vil få noen løfter fra Vestre i dag?
– Helseministeren har blitt utfordret på å ta grep flere ganger i løpet av denne prosessen. Vi opplever å ha blitt møtt med de samme standardfrasene på at det allerede er gitt økte bevilgninger til Helse Nord, og at Finnmarkssykehuset må løse sitt oppdrag innenfor de rammene de er tildelt, sier Østlyngen.
Hun mener Vestre ikke tar ansvar i saken. Nå forventer hun at helseministeren snur og stopper den negative utviklingen.
– Får forslagene til løsninger gehør hos regjeringen? Er det realistisk?
– Vi mener det er realistiske forslag til løsninger. Nå er det opp til regjeringen. De har myndighet til å ta beslutningene her – og om de ikke gjør det, står vi i fare for å miste livsviktige fagmiljø i Finnmarkssykehuset, sier hun.
– Vestre må ta dette på alvor
– Hva er det beste som kan komme ut av møtet?
– Det må settes inn tiltak for å opprettholde bemanningen på alle avdelingene, og særlig ved intensivavdelingen som har en betydelig rolle i et lite lokalsykehus.
– Hva er det verste?
– At helseministeren ikke ser alvoret i situasjonen, og ingen tiltak settes inn, sier hun.
Østlyngen understreker at når fagfolk fra flere avdelinger varsler om uforsvarlige forhold, må det tas på alvor.
– Hvis denne snøballen får fortsette å rulle, er det stor fare for at ansatte med lokal tilhørighet, som utgjør stammen i fagmiljøene på Hammerfest sykehus, legger inn årene og forlater skipet. Da forringes helsetilbudet til Finnmarks befolkning. Det vil også ha betydning for landets totalberedskap, minner Østlyngen om.
0 Kommentarer