fbpx Har spurt sykepleiere hvilke oppgaver de gjerne vil ha – og hvilke de helst vil slippe Hopp til hovedinnhold

Har spurt sykepleiere hvilke oppgaver de gjerne vil ha – og hvilke de helst vil slippe

Illustrasjonsfoto blodprøve. Og Edith Gjevjon.

Hvilke oppgaver vil sykepleiere gjerne overta, og hvilke oppgaver vil de helst slippe? En spørreundersøkelse gir svar. Fagsjef i NSF, Edith Roth Gjevjon, er skeptisk.

Rettelse: 

Sykepleien skrev først at undersøkelsen er ny. Medeasy har siden opplyst at undersøkelsen er to år gammel. Sykepleien beklager feilen. Feilen ble rettet 12. juni 2025 klokken 10.17.

*
Medeasy, en av de private aktørene innen digitale læringsressurser for helseundervisning, har gjennomført en «høyst uformell» spørreundersøkelse blant sine følgere om oppgavedeling.

Selskapet ville finne ut hva følgerne deres tenker om konkrete oppgaver som kan overtas eller gis bort til andre. De fikk drøyt tusen svar, opplyser selskapet selv. 

Svarte om oppgavedeling

Følgerne ble spurt om de tilhørte en yrkesgruppe som kunne overta oppgaver fra en annen, og hva slags konkrete oppgaver de kunne tenke seg.

Her er det Medeasy selv omtaler som «noen høydepunkter» fra svarene de fikk:

Sykepleiere vil overta:
1) Innkomst
2) Legemiddelsamstemming
3) Skrive og fornye visse medisiner
4) Suturer
5) Sette inn spiral
6) Behandle øyeinfeksjoner
7) Behandle halsinfeksjoner
8) Mer ansvar for kroniske pasienter
9) Blodgass
10) SKUV

Sykepleiere vil gi bort:
1) Måling og tolkning av vitalia
2) Legge/fjerne perifert venekateter
3) Legge/fjerne kateter
4) Skylle dren
5) Sårstell
6) Klargjøring av visse medisiner
7) Mat og servering
8) Blodprøver
9) EKG
10) Skyllerom

De oppgavene som helsefagarbeidere gjerne vil overta, er vitale målinger, kateterisering, mikrobiologisk prøvetaking og blodprøvetaking.
Oppgavene denne gruppen helst vil gi bort til ufaglærte er renhold av pasientrom, vitale målinger, toalettbesøk og matlaging og servering. 

– Juridisk ansvar flyttes

Fagansvarlig lege Nils Christian Tvedt Karlsen i Medeasy peker på at oppgavedeling kan føre til usikkerhet knyttet til det juridiske ansvaret for helsehjelpen.

– Alle er enige om at oppgaver kan og må skyves og deles i større grad, men det er større usikkerhet knyttet til det juridiske behandleransvaret som nødvendigvis også må følge med oppgavedelingen, sier Karlsen til sitt eget nettsted.

Fagsjef skeptisk

Fagsjef Edith Roth Gjevjon i Norsk Sykepleierforbund (NSF) har skrevet flere forsknings- og fagartikler om oppgavedeling.

Hun framhever at oppgavedeling ikke handler om oppgavene i seg selv, men om pasientens situasjon og behov. Og hvilken kompetanse som er nødvendig for å ivareta pasienten.

Hun viser til Sykepleierforbundets definisjon og beskrivelse av hva som er forsvarlig sykepleie.

– Det er fint med eksempler på hva man kan dele av ansvar og oppgaver med andre, sier Gjevjon til Sykepleien.

Men hun understreker at det som kan være juridisk forsvarlig, ikke nødvendigvis er faglig forsvarlig. 

– Derfor er jeg skeptisk til å lage sånne uttømmende lister.

10 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Joaquin Vallejos

Sykepleier
1 week 4 days siden

Jeg skulle gjerne så data fra den såkalte undersøkelse. Ut i fra min erfaring det er mange feil, eller feil tolkning av data.

1 week 4 days siden

useriøst

Trille

Sykepleier
1 week 3 days siden

Enig med Joaquin, hvor er data som viser disse resultatene? Har vondt for å tro at det stemmer. Har ingen tro på at de fleste sykepleiere ønsker å ta over slike legeoppgaver, og istedet gi fra seg sykepleieoppgavene

Gerlinde

Sykepleier
1 week 3 days siden

Jeg tror ikke at denne undersøkelsen er seriøs.

Tone

Sykepleier.
1 week 3 days siden

Jeg fikk undersøkelsen på mail...men fikk ikke svart på den da den ikke eksisterte .......

Nils Christian Tvedt Karlsen

Fagansvarlig lege i MedEasy
1 week 3 days siden

Viktig å presisere at det som gjengis her fra bloggen på MedEasy.no ikke er forskning, men en høyst uformell spørreundersøkelse utført på våre sosiale medier.
Intensjonen vår da vi gjorde dette var å fargelegge en litt teoretisk debatt med helt konkrete og praktiske eksempler på oppgaver som kan deles. Vi ønsket diskusjon omkring dette, og har konsistent henvist til det høyst seriøse arbeidet utført av blant annet NSF på dette området. Vi er altså veldig nøye med å understreke at dette ikke er forskning, og at resultatene ikke kan brukes som noen form for beslutningsgrunnlag. Gjevjon er en stor faglig inspirasjon og mentor for oss på oppgavedeling, og hun skal gjeste vår podkast før sommeren for å diskutere denne viktige tematikken. Det mest konsistente budskapet fra vår uformelle undersøkelse var at det er stort behov for kompetanseheving, både når oppgaver skal overtas og gis bort.

Stian Martinussen

Lege
1 week 3 days siden

Om sykepleiere ønsker å overta legeoppgaver, kan de ikke bare gjennomføre medisinstudiet da? Mange dyktige sykepleiere som har gjennomført og blitt leger, med tilhørende legeoppgaver.

Merkelig problemstilling. Skal rørleggere begynne å overta oppgaver til elektrikerne og gi rørlegger oppgaver til tømrere?

Benedicte

Avansert klinisk allmennsykepleier
6 days 18 hours siden

Jeg må innrømme at jeg blir litt bekymret av dette. Hvor blir det av pasientfokuset i all denne oppgavedelingen? Når sykepleiere ønsker seg mer prosedyrer og medisinske oppgaver, men samtidig vil gi fra seg sårstell, vitalia og matservering, mister vi noe viktig, nemlig nærheten til pasienten og muligheten til å fange opp endringer, bygge relasjon og ivareta helheten.

Mange av oppgavene som nå framstår som «mindre attraktive», er jo faktisk helt grunnleggende for god pleie og pasientsikkerhet. Det er i møte med pasienten i det daglige stellet, i samtalen, i observasjonen, at vi gjør en stor del av den kliniske vurderingen vår.

Effektivisering og riktig bruk av kompetanse er viktig, men det må ikke gå på bekostning av kjerneverdiene i sykepleien.

Yngve

Intensivsykepleier
6 days 14 hours siden

Sykepleierne vil drive med SKUV, men ikke måle og tolke vitalia. Sykepleierne vil heller ikke drive med blodprøver, men blodgass vil de gjerne ta. Dette blir vel ørlite motsigende? 😏

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse