Fagskolemeldingen: – Altfor tidlig å peke ut forskjellen på bachelor i helsefagarbeid og sykepleie

Fagforbundet har ikke startet å jobbe med hva en mulig bachelor eller master i helsefagarbeid skal bli. Iren Luther i forbundet håper akademia og sykepleierne blir med på det.
– Det er altfor tidlig å peke ut forskjellen på bachelor i helsefagarbeid og sykepleie, sier Iren Mari Luther til Sykepleien.
Hun er leder for yrkesseksjonen helse og sosial i Fagforbundet, som organiserer blant annet helsefagarbeidere og sykepleiere.
– Kan ikke svare ennå
Luther har lest spørsmålene til operasjonssykepleier og førsteamanuensis Jan-Thore Figenschou Lockertsen. Han har ytret seg i både Khrono og Sykepleien etter å ha lest Fagskolemeldingen som kom i mars fra regjeringen.
Lockertsen lurer blant annet på hva forskjellen på en helsefagarbeider med bachelor eller master og en sykepleier med bachelor eller master skal være.
Det kan ikke Fagforbundet svare på ennå.
– Vi har ikke starta å jobbe med hva dette skal bli, sier Iren Mari Luther, som selv er utdannet sykepleier.
– Vil være ulike
Luther i Fagforbundet fremholder at dersom man setter sykepleierutdanningen opp mot helsefagarbeiderutdanningen, vil man se at det har skjedd noe vesentlig med sykepleierutdanningen:
– Den har blitt akademisert, og mer basert på forskning og teori, mens helsefagarbeiderutdanningen er mer erfaringsbasert. Så disse to bachelorene og masterne vil være ulike.
Dette er ikke Lockertsen helt enig i. Han mener sykepleierstudiet med 50 prosent praksis i utdanningen også er erfaringsbasert.
Partsmessig samarbeid
– Hvem er det som skal utvikle disse utdanningsløpene, da, Luther?
– Vi er vant til å jobbe partsmessig med slike ting. Helsepersonellkommisjonen som jeg selv var med i, viste jo at mangelen på folk vil bli stor i helsesektoren. Da må vi tørre å utvikle alternative modeller for utdanning og kompetanse.
– Hvilke parter ser du for deg bør være med?
– Ikke akademia alene, i hvert fall. Vi skal gjøre dette sammen, og akademia må åpne blikket og bli med.
– Hvem er «vi»?
– Arbeidsgiverne og flere fagorganisasjoner. Også Sykepleierforbundet håper jeg blir med.

NSF: Enig med Lockertsen
Norsk Sykepleierforbund (NSF) er enig i mye av det Jan-Thore Figenschou Lockertsen sier om sykepleierutdanningen versus helsefagarbeider med bachelor.
Forbundet anbefaler at begrepene «fagskolegrad» og «høyere fagskolegrad» blir videreført.
– Det er ulikt nivå på kompetansen og det må også gjenspeiles i betegnelsene av utdanningene, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i NSF.
Hun hevder at sykepleierutdanningen i dag ivaretar behovet for en enhetlig og lik kompetanse for alle sykepleiere uansett hvor de er utdannet.
– Det sikres gjennom Rethos, de nasjonale retningslinjene for helse- og sosialfagutdanningene.
– Hvis det blir et partssammensatt arbeid med utdanningene, vil NSF ønske å være med?
– Vi stiller alltid opp i diskusjoner om utvikling av utdanningene der det er relevant at vi er med.
– Hva vil være viktig for NSF i et slikt arbeid?
– For oss er det å sikre god kvalitet på sykepleierutdanningen avgjørende, både for å sikre kvalitet, pasientsikkerhet og kunnskapsbaserte tjenester. Sykepleierutdanningen skal følge utviklingen i helse- og omsorgstjenestene, og legge til rette for livslang læring, minner Larsen om.
– Kreves et visst initiativ fra regjeringen
Iren Luther i Fagforbundet understreker at når stortingsmeldingen er ferdig behandlet, blir det viktig for dem å si at partene blir med.
– Men det kreves et visst initiativ fra regjeringen her også. Vi som fagorganisasjoner skal ikke alene bestemme hvordan utdanningen skal være, sier Luther.
Det tar fire år å bli helsefagarbeider, mens studiespesialisering tar tre år. En bachelor tar tre år uansett om man skal ta den som helsefagarbeider eller sykepleier.
– Det betyr at helsefagarbeiderne vil ha ett år mer på baken som ferdig bachelor enn en sykepleier. Bør det reflekteres i høyere lønn?
– Det har jeg ikke noe lyst å svare på. Det er det også altfor tidlig å mene noe om, mener Luther.
Statssekretær: – Ikke landet
Sykepleien har spurt forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) om hun kan si noe om hva forskjellen på en helsefagarbeider med bachelor og en sykepleier med bachelor er.
Vi fikk svar på e-post fra statssekretær Eileen Fugelsnes (Ap).
Heller ikke hun kan forklare forskjellen.
– Hva utdanningene skal hete, og nøyaktig hva de skal inneholde er ikke landet, men vi trenger utdanningstilbud som kan kvalifisere flere til å løse nye oppgaver, og her spiller fagskolene en viktig rolle. Det gjelder ikke minst for helsefagarbeidere, som fremover kan bidra til å bøte på mangel på arbeidskraft i helse- og omsorgstjenestene, skriver hun.
Hun fremholder at en viktig oppgave for fagskolene er å videreutdanne helsefagarbeidere.
– Det bidrar til en god oppgavefordeling og god organisering av arbeidsprosesser i helsevesenet. Helsefagarbeidere og sykepleier har begge viktig kompetanse og skal utfylle hverandre. Fagskoleutdanning gir, og skal fortsatt gi, en annen kompetanse enn universitets- og høyskoleutdanning, skriver statssekretæren.
Videre om prosessen:
Utdannings- og forskningskomiteen har nå kommet med sin innstilling, som skal opp til diskusjon og vedtak i Stortinget den 13. mai.
Der står det:
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget innen utgangen av stortingssesjonen 2025–2026 med forslag til benevnelser for fullført og bestått fagskoleutdanning på nivå NKR 6 og 7 som er i tråd med benevnelsene i de andre europeiske landene Norge samarbeider mest med.»
0 Kommentarer