fbpx Agder: Nesten dobling av klager på helsetjenester i hjemmet Hopp til hovedinnhold

Agder: Nesten dobling av klager på helsetjenester i hjemmet

bildet viser hjemmesykepleier Camilla Lien hos Gunn Svanhild Pedersen

Klager på helsetjenester i hjemmet har økt kraftig i Agder. Alle sykepleiere skal føre avvik hvis økonomi går foran forsvarlighet, minner fylkesleder i NSF om.

Årsmeldingen til pasient- og brukerombudet i Agder viser kraftig økning av klager på kommunale helsetjenester i hjemmet. 

Det var 26 slike klager i 2022, 35 i 2023 og 48 i 2024. 

Det skriver regionavisen Fædrelandsvennen [kun for abonnenter].

– Økonomi skal aldri trumfe forsvarlighet

Hanne Damsgaard, pasient- og brukerombud i Agder, mener økningen er urovekkende.

– Sakene hos oss handler blant annet om avslag på søknad om tjenester, at man ikke får den hjelpen man mener man trenger, og at tjenestene er redusert. Pasientene forteller også at de må forholde seg til mange ulike tjenesteytere, og at de ikke kommer til avtalt tidspunkt, sier Damsgaard til Fædrelandsvennen.

Hun opplever ikke at klagerne har urealistiske forventninger. Videre viser hun til at mange kommuner sliter med økonomien.

– Men økonomi skal aldri trumfe forsvarlighet, minner hun om i avisen.

– Flere og mer komplekse tjenester

Sykepleierforbundets fylkesleder i Agder, Ragne Quinteros, er enig med ombud Damsgaard.

– Vi vet likevel at dårlig økonomi og økende sykepleiermangel er årsaken til at de ikke rekrutterer flere sykepleiere, minner hun om.

bildet viser Ragne Quinteros
TO TYPER AVVIK: – Du kan føre avvik på to måter: På tjenesten hvis den er uforsvarlig, eller på deg selv hvis arbeidspresset går utover egen helse, informerer NSFs fylkesleder i Agder, Ragne Quinteros.

Fylkeslederen mener klagene kan være et symptom på at kvaliteten i tjenesten går ned, nettopp fordi de økonomiske rammene reduseres.

Hun peker på dette: De som har behov for helse- og omsorgstjenester, men som ikke blir lagt inn på sykehuset eller ikke får et korttids- eller rehabiliteringsopphold eller langtidsplass på sykehjem, må da få tjenestene de trenger av hjemmesykepleien.

– Det betyr at hjemmesykepleien skal levere flere tjenester og ofte mer komplekse tjenester, selv om de økonomiske rammene ikke økes. Og selv om sykepleiemangelen øker.

Råd til sykepleiere

Samtidig kan økende antall klager også henge sammen med at folk er mer bevisst på hva de har rett på i dag, mener Quinteros.

Hun råder sykepleiere ute i tjenesten til å tenke at klager fra brukere ikke er et onde, men et gode. 

– Det setter søkelyset på en presset tjeneste, der feil ofte er knyttet til ressurser og struktur, mer enn egen kompetanse. Det kan faktisk hjelpe tjenesten til endring der det er behov, og til at budsjettene økes.

– Hva råder du sykepleiere til å gjøre hvis de merker at kommunen skylder på dårlig økonomi når helsetilbudet ikke er godt nok?

– Alle sykepleiere er forpliktet til å melde avvik hvis økonomien går foran forsvarlighet. Avvik kan føres på to måter: Enten på tjenesten hvis den er uforsvarlig, eller på deg selv hvis arbeidspresset går utover egen helse, sier fylkesleder Ragne Quinteros.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse