fbpx Lager app for å unngå dehydrering hos hjemmeboende eldre Hopp til hovedinnhold

Lager app for å unngå dehydrering hos hjemmeboende eldre

BIldet viser studenter ved aldring og eldres helse ved NTNU

Studentene planlegger en app som skal forhindre dehydrering hos hjemmeboende eldre. Innovasjon inngår nemlig i videreutdanningen aldring og eldres helse ved NTNU.

Tørstfølelsen går ned når man bli eldre, dermed har denne gruppen større risiko for å bli dehydrert. Mange av sykehusinnleggelsene hos eldre skyldes faktisk noe så enkelt som at de får i seg for lite væske.

Tverrfaglig videreutdanning

– Det ønsker vi å gjøre noe med, sier gjengen som sitter på et møterom i andre etasje på Øya helsehus på området til St Olavs hospital i Trondheim.

De er to sykepleiere, en ergoterapeut, en fysioterapeut og en vernepleier. Alle tar den tverrfaglige videreutdanningen aldring og eldres helse, som er en samlingsbasert deltidsutdanning over to år på masternivå ved NTNU. 

Det vil si at de kan bygge videre på de 60 studiepoengene og få en master i folkehelse etter hvert, hvis de ønsker.

Må komme opp med en innovasjon

En del av videreutdanningen er nemlig en bolk som kalles «velferdsteknologi, e-helse og innovasjon». De 23 studentene er delt opp i fem grupper som alle har fått i oppgave å komme opp med en innovasjon. 

De må rett og slett finne på noe nytt som helst skal komme pasientene eller kollegene på arbeidsplassen deres til gode når de er tilbake på jobb igjen.

Ideen til denne gruppa er en app som skal forhindre at hjemmeboende eldre blir dehydrerte.

bildet viser en foreløpig skisse av appen
EN TIDLIG VERSJON: Her er den første skissen av hvordan studentene tenker seg appen.

Kjent problemstilling

– Danske studier viser at rundt 40 prosent av sykehusinnleggelser for dem over 65 år skyldes dehydrering. At de eldre ikke drikker nok var noe vi alle kjente oss igjen i da vi diskuterte problemområder som vi kunne forbedre med innovasjonen vår, sier Gro Elena Gjerden som er gruppens leder.

Hun jobber til daglig som sykepleier ved medisinsk sengepost på Notodden sykehus i Telemark. Den andre sykepleieren, Merete Krognes, jobber også på sykehus, nærmere bestemt geriatrisk poliklinikk samt geriatrisk sengepost på St Olavs hospital.

Resten av gruppa jobber i Trondheim og Selbu kommune.

Trenger sponsorer

Studentene har hver sin pc oppslått rundt møtebordet.

De går gjennom «pitchen» som de har holdt for klassen tidligere på dagen og fikk respons på fra lærer og medstudenter. Den skal finjusteres så de kan holde den for mulige sponsorer (en pitch er en kortvarig framføring av en idé for en potensiell samarbeidspartner eller kunde. I løpet av noen få minutter skal du få andre til å tenne på idéen din og se potensialet i den). 

– Appen skal være gratis, så vi trenger sponsorer, forklarer Gjerden.

Studentene nevner kommuner og helseforetak som mulige sponsorer, men vil også forsøke å søke midler hos for eksempel Helsedirektoratet.

Forretningshemmeligheter

Nå er de på en av de siste fellessamlingene de skal ha, før de skal skrive rapport og forsvare innovasjonen sin individuelt muntlig. De kan ikke avsløre så mye rundt oppfinnelsen sin foreløpig, for de ønsker at appen skal bli virkelighet og vil beskytte ideen sin.

En av de danske studiene nevner at kunnskapen om optimalt inntak av drikke per dag er begrenset.

– Hvordan skal dere kunne anbefale inntak av drikke som passer individuelt for den enkelte eldre, da?

– Appen tar hensyn til parametre som helsetilstand, medikamentbruk, diagnoser, BMI, alder og så videre. Vi tenker det vil være tilstrekkelig til å være en god hjelp mot dehydrering, sier Gjerden.

Blir ikke flere opptak

I mai blir de 23 studentene uteksaminert som det siste kullet som får denne utdanningen. Den har eksistert i ulike former i 32 år, og har hatt i snitt 105 primærsøkere de tre siste årene. 

NTNU har bestemt at studieprogrammet skal legges ned som ledd i nedskjæringene hele universitets- og høyskolesektoren står i nå.

– Det henger ikke på greip. Søknaden til studiet har vært stor de siste årene. Trøndelagskommunene ønsker utdanningen og politikerne sier det skal satses på eldreomsorgen. Andelen eldre går ikke akkurat nedover i årene som kommer, sier Geir-Tore Stensvik som er en av de to lærerne på utdanningen.

Les mer om dette i ukene som kommer på Sykepleien.no.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse