fbpx Her er risikoen for «vinterdepresjon» aller høyest Hopp til hovedinnhold

Her er risikoen for «vinterdepresjon» aller høyest

Grønland

I dag, tredje mandag i januar, kalles av enkelte «Blue Monday» og hevdes å være årets mest deprimerende dag. Da er det kanskje en mager trøst at noen, statistisk sett, sliter enda mer med vinteren enn oss nordmenn.

Grønland har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, og her kommer enda litt mer:

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av healthnews.com skal innbyggerne på denne verdens største øy nemlig være den befolkningen i verden med størst risiko for såkalt sesongavhengig stemningsvariasjon, eller «vinterdepresjon» på folkemunne.

Skandinavia på topp

Det er kanskje ikke så overraskende at steder langt unna ekvator, det vil si områder med store sesongvariasjoner, dominerer i en slik undersøkelse.*

Grønland etterfølges i toppen av Finland, Sverige og Storbritannia, mens Norge inntar en respektabel femteplass.

Flere faktorer

Ifølge kartleggingen er beliggenhet i forhold til ekvator den faktoren som i størst grad innvirker på risikoen, men også forekomst av depresjon og bipolar lidelse generelt i befolkningen, kjønnsbalanse og alderssammensetning er kalkulert inn.

De ulike faktorene er vektet og regnet om til en skår mellom 0 til 100.

Grønland ender da på 79,7 og Norge på 63,1.

Helt i bunnen av lista, med en skår 10, finner vi den vesle øystaten Nauru, som befinner seg kun 42 kilometer fra ekvator.

Fakta
Årets mest deprimerende mandag?

«Blåmandag» er i kirkekalenderen en betegnelse på dagen etter fastelavnssøndag. Datoen varierer fra 2. februar til 8. mars, og faller i år på 3. mars.

«Blue Monday» er derimot en uhøytidelig betegnelse som benyttes om det som skal være den mest deprimerende dagen i året.

En slik bruk av begrepet ble introdusert av det britiske reiseselskapet Sky Travel i en pressemelding 2005.

«Blue Monday» ble her kalkulert ved hjelp av variabler som værforhold, avstand til jul, dager siden nyttårsforsetter blir brutt og økonomiske forhold.

«Blue Monday» er for øvrig også en låt utgitt av det britiske bandet New Order i 1983.

Ödes sommerdepresjon

«Vinterdepresjon» er for øvrig et upresist begrep på flere måter. I følge Norsk helseinformatikk er forskere uenige om hvorvidt slik kan defineres som en egen lidelse, og nettstedet nevner «vintertrøtthet» eller «vinterubehag» som alternative begreper.

Dessuten kan fenomenet seasonal affective disorder (SAD) – sesongavhengig stemningsforstyrrelse på norsk – inntreffe både vår, sommer og høst.

Det er likevel langt flere som sliter og får symptomer i den mørkeste og kaldeste årstiden.

Et profilert unntak er Öde Nerdrum, som i et ferskt NRK-intervju tok til orde for å flytte fellesferien fra sommer til vinter:

– Det er da jeg begynner å oppsøke mennesker. Det er da jeg våkner til live fra sommerdepresjonen, uttalte han.

***

 Studien inkluderer 193 selvstendige land. Grønland skiller seg ved å være eneste deltaker på lista uten slik status, men øya presenteres etter alt å dømme atskilt fra Danmark grunnet sin geografiske beliggenhet og relevans for tematikken, uten at noen begrunnelse oppgis eksplisitt i presentasjonen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse