fbpx Sykepleier første kvinne i Amundsens spor til Sydpolen Hopp til hovedinnhold

Sykepleier første kvinne i Amundsens spor til Sydpolen

Bildet viser Astrid Furholt.
HISTORISK: Astrid Furholt er tidligere kreftsykepleier og har nå nådd sin store drøm: Å nå Sydpolen via samme rute som Roald Amundsen. Foto: Privat

Astrid Furholt tok den døende pasientens ord på alvor.

Onsdag ble den 49 år gamle sykepleieren fra Sørlandet verdens første kvinne som har nådd Sydpolen etter å ha gått i Roald Amundsens skispor.

«Vi har klart det. Vi er på Sydpolen», sier en rørt og gråtkvalt Furholt i et videoklipp NRK har fått tilsendt.

Hørte på pasientene

Dyttet til å følge drømmen fikk hun i jobben som kreftsykepleier. Til NRKs sommeråpent i 2016 fortalte Furholt at hun har truffet mange pasienter som dør for tidlig. Og fra dem fikk hun høre mye om det å leve mens en er i live og våge å gå for drømmene sine. Hun opplevde at det for dem var en livserkjennelse og en erfaring de ville bringe videre.

Er historisk

Det tok Furholt på alvor. Hun fulgte drømmen om å dra på turer og har blant annet krysset Spitsbergen og gått over Grønland. Den store drømmen var Sydpolen. Og onsdag ble hun historisk: Hun er verdens første kvinne som nådde Sydpolen etter å ha fulgt ruten til Roald Amundsen.

Det gikk akkurat på nippet: Astrid Furholt var nødt til å nå fram senest 17. januar, for da gikk siste ordinære fly. Etter det ville det koste en million kroner å komme seg derfra.

Tidligere har blant andre Monica Kristensen Solås forsøkt å nå Sydpolen tre ganger, uten å lykkes.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.