Her er lovendringene som trådte i kraft 1. januar
Fra nyttår kan Helsetilsynet gi en karantenetid på ti år til helsepersonell som er en fare for pasientsikkerheten.
Gjennom året blir det gjort vedtak som får konsekvenser for lover og regler innen helsefeltet. Her er en liten oversikt over de nye reglene som trådte i kraft fra 1. januar 2025.
Kan opprette LIS-stillinger lokalt
En endring er at kommuner og helseforetak nå kan inngå avtaler om å opprette stillinger i første del av spesialistutdanningen (LIS1), i tillegg til de nasjonalt opprettede stillingene. Regjeringen mener dette kan gjøre det lettere å rekruttere leger i hele landet.
I tillegg fjernes kravene om at LIS-leger som utdanner seg til fastleger skal ha en arbeidstid på minst 50 prosent i åpen, utvalgt allmennpraksis. Nye regler skal også gi en mer fleksibilitet i veiledningen til leger som skal bli fastleger.
Helsetilsynet kan gi strengere reaksjoner
Endringer i helsepersonelloven og helsetilsynsloven gir Statens helsetilsyn mulighet til å gi strengere administrative reaksjoner overfor helsepersonell som utgjør en alvorlig fare for pasientsikkerheten, eller som alvorlig svekker tilliten til helse- og omsorgstjenesten. Lovendringene følger opp anbefalinger fra Pasientovergrepsutvalget. Endringene er generelle og omfatter også andre sakstyper enn overgrep mot pasienter.
For helsepersonell som har fått tilbakekalt autorisasjonen, lisensen eller spesialistgodkjenningen, innføres en generell karantenetid på to år før de kan søke om ny autorisasjon. I de alvorligste sakene innføres en karantenetid på ti år. I slike alvorlige tilfeller får Statens helsetilsyn også mulighet til å ilegge forbud mot å yte helsehjelp for helsepersonell som ikke lenger har autorisasjon eller lisens.
Dersom man ikke etterkommer et slikt forbud, kan det ilegges tvangsmulkt.
Egenandelene for kommunale helsetjenester økes
Fribeløp og egenandeler, fastsatt i forskrift om egenandeler for kommunale helse- og omsorgstjenester, oppdateres i samsvar med den generelle kostnadsøkningen med virkning fra 1. januar 2025.
Endringer i egenandeler:
- Langtidsopphold i institusjon:
- Fribeløpet justeres fra 10 000 kroner til 10 450 kroner.
- Hjemmetjenester:
- Maksimal egenandel per måned for husholdninger med samlet inntekt under 2 G økes fra 230 kroner til 240 kroner.
- Korttidsopphold og dag-/nattopphold i institusjon:
- Maksimal egenandel for korttidsopphold økes fra 193 kroner til 200 kroner per døgn.
- Satsen for dag-/nattopphold endres fra 110 kroner til 115 kroner.
- Langtidsbeboere på dobbeltrom:
- Langtidsbeboere som mot sin vilje plasseres på dobbeltrom i sykehjem, får redusert egenandel ved at fribeløpet justeres fra 48 300 kroner til 50 500 kroner.
Reiseutgifter og egenandeler
Satsene for dekning av utgifter ved pasientreiser er justert. Det inkluderer kostgodtgjørelse, overnatting, tapt arbeidsinntekt og reise- og kilometergodtgjørelse. Du kan se detaljene på Lovdata.
Også aldersgrensen for egenandelsfritak innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling mot rusmiddelavhengighet økes fra 18 år til 26 år. Hor denne gruppen er det tre nye forskriftsendringer:
- Forskrift om endring i forskrift om betaling frå pasienter for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetenesta (lovdata.no)
- Forskrift om endring i forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege (lovdata.no)
- Forskrift om endring i forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog (lovdata.no)
Nalokson blir gratis
Gebyrsatsene for søknader om markedsføringstillatelse for legemidler justeres. Det samme gjelder avgiftene for legemiddelgrossister, leverandører og detaljister.
Nalokson nesespray blir gratis for pasientene fra 1. januar 2025. Det er tenkt at dette vil øke tilgjengeligheten.
Oppheving av regulering etter Tsjernobyl-ulykken
Etter 38 år avsluttes de siste reguleringene etter Tsjernobyl-ulykken. Forskriften om soneinndeling på grunn av radioaktivitet, som har pålagt sauebønder å måle sauene før de sendes til slakt, oppheves fra nyttår.
Grenseverdiene for cesium-137 oppheves også, og dermed kravet om at reinkjøtt må merkes med nasjonalt firkantet stempelmerke. Alt reinkjøtt som slaktes kan nå merkes med ovalt merke.
Endringer i plikt til bruk og betaling for nasjonale e-helseløsninger
Det gjøres justeringer i forskrift om standarder og nasjonale e-helseløsninger. Betalingsordningen for nasjonale e-helseløsninger blir endret for kommuner, regionale helseforetak og andre aktører. Fra 1. januar 2026 pålegges kommunene å gjøre nasjonal kjernejournal tilgjengelig for sykehjem og hjemmetjenester. Disse endringene trer i kraft 1. januar 2025.
Andre endringer
- Forlengelse av unntak fra kompetansekrav for leger.
- Endringer i forskrifter om akuttmedisin, trygderefusjon og standarder for e-helseløsninger.
- Ansvaret for registreringsordningen for e-sigaretter flyttes til Helsedirektoratet for en mer helhetlig forvaltning av tobakksområdet.
- Ansvaret for helsetilbudet ved utlendingsinternat overføres fra Politiets utlendingsenhet til kommunen.
- Det gjøres endringer i forskrift for å inkludere aktivitet fra privatfinansierte spesialisthelsetjenester i Norsk pasientregister (NPR) og privatfinansierte helse- og omsorgstjenester i kommunalt pasient- og brukerregister (KPR). Videre gjøres det endringer i pasientjournalforskriften, som stiller krav til format ved levering av pasientjournaler til Norsk helsearkiv ved opphør eller overdragelse av virksomhet.
0 Kommentarer