Rapport om seksuelle overgrep i helsevesenet: – Vondt å lese
Helseminister Ingvild Kjerkol ber om unnskyldning til alle pasienter som har blitt utsatt for seksuell overgrep i helsetjenesten. Ekspertutvalg foreslår endringer i Helsetilsynets praksis.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har mottatt rapporten fra ekspertgruppen som har undersøkt saker om overgrep utført av helsepersonell mot pasienter.
– Vondt å lese
Ekspertutvalget ble nedsatt i kjølvannet av VG sine saker om psykolog Sverre Varhaug. Han ble kjent skyldig i flere overgrep mot pasienter i over 30 år.
Utvalget som nå er ferdig med sitt arbeid, ble oppnevnt 4. juni 2021.
– Det er vondt å lese om de ulike sakene om overgrep. Varhaug-saken er dypt tragisk for de som er rammet av den, sier helseminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.
– Unnskyld
Helseministeren sier hun som øverst ansvarlig for helsetjenestene ber om unnskyldning til alle pasienter som har blitt utsatt for overgrep.
– Vi vil nå gå nøye igjennom rapporten for å lære og for å se om det er behov for å endre regelverk eller praksis, sier Kjerkol.
Sentrale funn og anbefalinger i rapporten:
- Helsetilsynets reaksjoner og behandling av saker er ikke tilstrekkelig når det er mistanke om at helsepersonell med og uten autorisasjon misbruker sin rolle til å utføre overgrep.
- Involvering av påtalemakten må styrkes, blant annet med mer systematisk arbeid. Det er særlig viktig i saker som gjelder helsepersonell uten autorisasjon.
- Arbeidsgiveres oppfølging og praksis med å sende over saker til helsetilsynet ved mistanke om overgrep virker vilkårlig.
Posisjonen til pasienter og pårørende må styrkes ved mistanke om grenseoverskridende adferd.
Sentrale forslag til endringer av praksis:
- Helsetilsynet må endre sin praksis, slik at alvorlige saker med høy risiko for pasienter prioriteres først, og bruke suspensjonsordningen mer systematisk og raskt etter at saken er kommet til tilsynet.
- Helsetilsynets praksis som gjelder personell uten autorisasjon må endres, slik at de alvorlige sakene blir fulgt opp av Statens helsetilsyn og påtalemakten.
- Det er nødvendig å forholde seg konkret til variasjon i alvorsgrad når det gjelder krenking av grenser. Det anbefales å gi mer nyanserte reaksjoner basert på reelle individuelle vurderinger i hver sak. Det er store variasjoner i sakene uten at dette i tilstrekkelig grad blir speilet i reaksjonene.
30 sykepleiere mistet sin autorisasjon
Statens helsetilsyn fattet 300 vedtak i saker med seksuelle relasjoner og øvrig rollesammenblanding i perioden januar 2010 til og med desember 2020. 181 saker gjaldt seksuelle relasjoner.
116 saken endte med tilbakekalling av autorisasjonen for 113 personer. 40 var leger, 30 var sykepleiere, 13 var helsefagarbeidere, elleve var psykologer, ti var fysioterapeuter, seks var vernepleiere, to var kiropraktorer, én var ergoterapeut.
0 Kommentarer