fbpx Regjeringen vil senke kravet til å bruke tvang i helsevesenet Hopp til hovedinnhold

Regjeringen vil senke kravet til å bruke tvang i helsevesenet

Bildet viser helseminister Vestre

Regjeringen vil endre lovgivningen om tvangsbruk i helsevesenet. Det skal nå bli lettere å bruke tvang mot pasienter som ikke forstår at de trenger helsehjelp.

– Vi foreslår disse endringene etter tydelige tilbakemeldinger fra pårørende og fra fagfeltet, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding.

De har fortalt at det er blitt vanskeligere å gi god hjelp etter at manglende samtykkekompetanse ble innført som vilkår for tvangsbehandling i 2017.

Regjeringen vil erstatte begrepet «samtykkekompetanse», som i dag brukes om en pasients evne til å ta overveide beslutninger om egen helsebehandling, med «beslutningskompetanse» for å understreke pasientens rett til å nekte helsehjelp.

Samtidig ønsker regjeringen å senke beviskravet for manglende beslutningskompetanse fra «åpenbart» til «overveiende sannsynlig.»

Vestre mener endringen vil bidra til bedre balanse mellom pasientens rett til selvbestemmelse og rett til helsehjelp.

– Det vil bli enklere å hjelpe pasienter som ikke forstår at de trenger helsehjelp, sier han.

Regjeringen foreslår også at pasienter med alvorlige psykiske lidelser som ikke motsetter seg behandling, skal kunne få hjelp uten at det må treffes tvangstiltak. De vil også gjøre endringer i lovgivningen om pårørendes rettigheter og vurdering av fare knyttet til samfunnsvern.

Fakta
Hovedpunktene i lovforslaget:
  • Beviskravet for manglende beslutningskompetanse senkes fra «åpenbart» til «overveiende sannsynlig». Det vil gi rom for at flere pasienter som både har krav på og behov for behandling, kan få det.
  • Ordet «samtykkekompetanse» foreslås erstattet med «beslutningskompetanse» for å markere at pasienten som utgangspunkt har rett til både å samtykke til og nekte å ta imot tilbudt helsehjelp.
  • Pasienter med alvorlige psykiske lidelser som ikke motsetter seg, skal kunne få behandling for alvorlige sinnslidelser uten at det må treffes tvangsvedtak.
  • Pårørendes rettigheter utvides.
  • Samfunnsvernet styrkes.
    Kilde: Pressemelding fra Helse og omsorgsdepartementet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse