– Kan du google, kan du forfalske en politiattest
Hvis du ikke liker det som står i politiattesten din, er den skremmende lett å forfalske. Skal det bli vanskeligere å tukle med attesten, må det lovendringer og/eller nye digitale løsninger til.
Men hvor sikkert er det at politiattesten helsepersonell leverer sin kommende arbeidsgiver er ekte, og dermed beskytter sårbare mennesker?
100 prosent usikkert
Det er faktisk 100 prosent usikkert, selv om politiet har låst PDF-filen (som er filformatet til en politiattest) for redigering.
– Kan du google, kan du forfalske en politiattest, hevder Kyrre Andersen.
Han er en av gründerne i det Oslo-baserte firmaet Manymore, som tilbyr et skybasert digitalt verktøy som blant annet kan verifisere ID og politiattester.
Sykepleien ber ham bevise at det er så enkelt. Han bruker sin egen politiattest hvor det står «INTET Å BEMERKE» med store bokstaver, og med det blå politistempelet fra Finnmark politidistrikt nederst.
Først googler han frem en lett tilgjengelig nettside, laster fila inn der, låser opp dokumentet og så redigerer han attesten i vilden sky. Der han setter curseren, får han til og med samme font og størrelse som står fra før. Han forandrer både personnummer og hovedkonklusjonen «intet å bemerke», og får lagret hele sulamitten.
– Dette er bare en av flere måter politiattesten kan forfalskes på. Det finnes også enkelte antivirusprogram som kan fjerne skrivebeskyttelsen fra politiet, sier Andersen.
Forslag om en portal i 2021
I Hospitalgata i Vardø jobber det 28 mennesker ved Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester. De to siste årene har de behandlet over en million søknader om politiattester, det vil si over 500 000 i året. En saksbehandler ekspederer i gjennomsnitt 20 000 politiattester i året. Det blir cirka 87 attester per dag.
I januar i 2021 sa daværende avdelingsleder Leif Sætrum til Nettavisen at enheten hadde spilt inn et løsningsforslag rundt en portal. Den skulle effektivisere behandlingen og redusere muligheten for at en attest forfalskes.
Sykepleien ringer opp til Vardø og får snakke med avsnittsleder Alexander Gulliksen Johansen.
– Har dere fått noen tilbakemelding på det innspillet?
– Vandelsenheten har et stort fokus på utvikling og effektivisering av våre tjenester innenfor de rammene vi har, spesielt innenfor digital utvikling. Mye kan riktignok også være avhengig av midler, føringer, lovendringer og så videre, sier Johansen.
– Men nå er det snart fire år siden Sætrum fortalte om innspillet?
– Vi har et ønske om løsninger for effektivisering og sikring av våre prosesser, og samarbeider med ulike aktører innen politiet om dette.
Sykepleien spør Politidirektoratet hva som skjedde med innspillet om en egen portal fra 2021, men får ikke noe mer konkret svar der:
– Det arbeides kontinuerlig med å forbedre politiets digitale løsninger, svarer Liv Corneliussen i en e-post.
Hun er leder for juridisk forvaltningsseksjon i Politidirektoratet.
– Krever lovendringer og/eller digital utvikling
– Hva med litt mer sektorovergripende samarbeid her, Johansen?
– Det er løpende samarbeid både internt i politiet og med eksterne, avhengig av behovet på ulike utviklingsområder. Spørsmål om pågående prosesser, samarbeid og eventuelle muligheter må rettes til Politidirektoratet som er vår ansvarlige fagmyndighet.
– Hadde det ikke vært bedre med et samtykke fra arbeidstaker som tillater arbeidsgiver å hente ut den aktuelle politiattesten? Da hadde man jo sluppet å sjekke om attesten har vært tukla med?
– Det kan være en av flere mulige løsninger. Dette krever i så fall lovendringer og/eller digital utvikling, blant annet for å ivareta de strenge kravene til samtykke etter GDPR.
Klagerett
Avsnittsleder Johansen minner om at systemet i dag er rigget for at arbeidstaker skal kunne tenke gjennom om det som kommer frem på politiattesten faktisk er noe man vil gi arbeidsgiver.
– Du har klagerett blant annet hvis du er uenig i innholdet i politiattesten, eller mener at du har fått utstedt politiattest for feil formål. Vi behandler klagen og sender den til Politidirektoratet for endelig avgjørelse hvis vi mener at innholdet i politiattesten er korrekt.
Om man mener opplysninger i politiets registre skal rettes, slettes eller sperres, må en slik henvendelse rettes til Kripos som er behandlingsansvarlig for reaksjonsregisteret.
Metadata endres på attester som er redigert
– Systemet er horribelt utdatert, vi ligger dårligst an i Norden. Til og med Ukraina er mer moderne med en app hvor du kan hente opp politiattesten din på et par sekunder, hevder Andersen hos Manymore og legger til:
– Arbeidsgivere rundt omkring vet heller ikke hva de skal se etter for å sjekke om attesten er ekte.
– Hva skal man se etter, da?
– Første bud er å sjekke at personnummeret og navnet stemmer med ID-sjekken. Det har forekommet forfalskninger der folk har brukt en venns politiattest. De har kanskje endret navnet, men så har de glemt å legge inn sitt eget personnummer.
– Ellers må man sjekke utseendet og innholdet for det som virker mistenkelig eller ulogisk, i tillegg til metadata på selve filen. Hvis arbeidsgiveren abonnerer på vårt verktøy, får vi beskjed dersom systemet flagger noe suspekt ved politiattesten, sier Andersen.
– Ja, dersom en PDF blir redigert etter at den er sendt til søkers digitale postkasse, vil dette sette digitale spor og endre dokumentets metadata, bekrefter avsnittsleder Johansen.
Forfalskning kan straffes
Sykepleien har bedt Politidirektoratet om kommentar til at det er så lett å forfalske en politiattest.
– Politiattester utstedes per dags dato på låste PDF-filer eller papir. Det er straffbart å endre attestene, svarer Liv Corneliussen på e-post.
– Hva gjøres for at det skal bli vanskeligere, er det noen nye løsninger på trappene?
– Det arbeides kontinuerlig med å forbedre politiets digitale løsninger, gjentar hun.
– Hvilken straff kan forventes for den som blir tatt i å levere en falsk politiattest?
– For dokumentfalsk kan en person få bot eller fengsel inntil to år, jamfør straffeloven § 361.
0 Kommentarer