fbpx Over 4700 studenter står fortsatt i boligkø Hopp til hovedinnhold

Over 4700 studenter står fortsatt i boligkø

Køtall fra utleierne av studentboliger viser at mange tusen fortsatt ikke har et sted å bo.

Kørapporten til Samskipnadsrådet viser at 19 212 studenter har blitt tildelt studentbolig i perioden 1. mai–2. september.

Likevel står 4771 studenter fortsatt i kø for en studentbolig. Det er over 600 flere enn på samme tid i fjor.

I statsbudsjettet for 2025 etterlyser Samskipnadsrådet at regjeringen forbedrer rammebetingelsene for bygging av studentboliger og øker sin andel av finansieringen av studentboliger

– For å fortsette å bygge flere studentboliger er det avgjørende at regjeringen hever tilskuddssatsen. De høye byggekostnadene og den store satsingen på flere studentboliger krever at staten må bidra med høyere tilskudd, slik at vi sammen kan nå målsettingen om flere tusen nye studentboliger, sier styreleder i Samskipnadsrådet Rita Hirsum Lystad.

Det er stor variasjon mellom køene i de ulike byene. Verst er det i Oslo, som oversikten under viser.

I studentsamskipnadene i Indre Finnmark, Volda og i Østfold er det ingen kø.

Studentorganisasjonene etterlyser flere studentboliger

– Dette er en markant økning fra fjoråret, tallene snakker for seg selv. NSO har lenge etterlyst behovet for å bygge flere studentboliger og dette understreker det. Nå må partene sørge for at dette skjer, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).

– Jeg er bekymret for at de studentene som fortsatt står i kø har fått dårligere mulighet til å delta i studietiden på grunn av de rekordhøye køene tidligere i år, sier Hovdenak i en pressemelding.

Studentleder i Norsk Sykepleierforbund, Kristoffer Andreas Haugen, skriver i en e-post til Sykepleien at de støtter kravene fra NSO.

– Vi håper selvfølgelig at de som står i kø først og fremst kan få flytte inn i en studentbolig, men slik det ser ut håper vi at studentene finner seg gode boliger til overkommelige priser i det private leiemarkedet. Dette spesielt med tanke på at man ikke skal måtte slite seg ut og jobbe mye på en deltidsjobb ved siden av det å være fulltidsstudent. 

Tips til de som må leie privat

NSF Studentlederen sier også at de som må inn på det private markedet må sjekke hvilke rettigheter de har som leietaker:

  • Se boligen på forhånd
  • Få en tydelig husleiekontrakt
  • Husk å kreve depositumskonto av utleier dersom det skal betales depositum

Studentlederen er også opptatt av at de som skal ut i fjernpraksis må få økonomisk støtte til dette.

– Vi mener at det ikke skal gå utover studentene at de er studenter, og at det må tilrettelegges slik at man har et sted å bo gjennom hele studietiden som ikke fører til store økonomiske tap, mener Haugen. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse