fbpx 2000 svenske sykepleiere streiker for kortere arbeidstid Hopp til hovedinnhold

2000 svenske sykepleiere streiker for kortere arbeidstid

«Vi skulle vært flere, men alle jobber» – står det på plakatene til de streikende svenske sykepleierne på Karolinska sykehuset utenfor Stockholm.

Striden handler om kortere arbeidstid. Sykepleierne ønsker en gradvis nedtrapping over tre år.

Det er «Vårdforbundet» i Sverige som har fagorganiserte i kommuner og regioner som tar ut medlemmer i streik. Totalt har de 114 000 medlemmer, som er sykepleiere, jordmødre, bioingeniører og røntgensykepleiere.

Vil jobbe ett kvarter mindre i uken

I Sverige jobber sykepleierne 40 timers uke. Nå krever de at de skal gå ned 75 minutter i uken, eller ett kvarter hver dag.

Årsaken er at nær 3 av 10 sykepleiere i dag velger å jobbe deltid fordi belastningen med 40 timers uke blir for stor, ifølge en rapport fra 2023.

For øyeblikket er det universitetssykehusene i fem av Sveriges regioner, samt Södersjukhuset og Danderyds sjukehus i Stockholm, hvor medlemmer er tatt ut i streik. 

– Skuffet

– Vi har overhodet ikke ønsket å havne her, men har håpet i snart et halvt år at Sveriges kommuner og regioner (SKR) ville møte oss i våre krav. Men SKR vil ikke engang redusere vår arbeidstid med et kvarter om dagen. De ser heller at vi streiker. Jeg er skuffet over det, men vi står fast. Vi trenger kortere arbeidstid og vi har allmennhetens støtte i det, sier leder av Vårdforbundet Sineva Ribeiro i en pressemelding.

2000 sykepleiere er tatt ut i streik så langt. Tirsdag i neste uke tas flere ut i streik i Sverige.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse