fbpx Jordmødre i Sverige vil ha forskrivningsrett på hormoner Hopp til hovedinnhold

Jordmødre i Sverige vil ha forskrivningsrett på hormoner

Åsa Mörner

Svenske jordmødre vil ha forskrivningsrett på hormoner til kvinner i overgangsalderen. Norske jordmødre er på samme spor.

– Klimakteriet er ikke en sykdom. Så hvorfor skal man da vente på en legetime for å få hjelp? Det naturlige ville være å møte en jordmor, som har kunnskap om kvinnens seksuelle og reproduktive helse hele livet, sier Åsa Mörner, jordmor og styremedlem i det svenske Vårdforbundet.

Bakgrunnen for utspillet er den svenske regjeringsplattformen, kalt «Tidöavtalet», der står det at man skal øke hjelpen til kvinner i klimakteriet.

Mörner hevder at lokal østrogenbehandling, i form av krem eller ring, er uproblematisk for jordmødre å forskrive.

Forskrivningsrett på østrogen

– Forskrivningsretten bør inkluderes i utdanningen av jordmødre, sier hun til Vårdfokus.

– Jordmødrene har best rutiner på å undersøke slimhinner i underlivet av alle yrkesgrupper, hevder Mörner. 

I Sverige kan en helsesykepleier i distriktene (distriktsköterska) skrive ut en østrogenring og få en jordmor til å sette den inn. 

Egen utdanning for klimakteriet

I dag er det bare én utdanning i Sverige som gir klimakteriekurs for sykepleiere. Den finnes på Lunds universitet.

Pernilla Ny, jordmor og kursansvarlig forteller til Vårdfokus at de benytter dokumentet «Menopause Rating Scale» for å definere hvordan man skal hjelpe kvinner som sliter i overgangsalderen.

Leder for Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup

Slik er det i Norge

Leder for Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup, gir full støtte til de svenske kollegene:

– Vi mener selvfølgelig det er på tide at norske jordmødre også bør få forskrivningsrett på hormoner, sier hun.

Utvidet forskrivningsrett for jordmødre ble senest tatt opp med Helsedirektoratet høsten 2022, forteller Schjelderup.

– Ulike østrogenringer, som eksempelvis Intrarosa, er på resept og absolutt noe jordmødrene burde hatt mulighet til å foreskrive til kvinner direkte ved konsultasjon. Så slipper kvinner å bestille ekstratimer i helsevesenet og unødig ventetid for slikt. I dag er Vagifem og Ovesterin reseptfritt på apotek i Norge, men kvinner får disse produktene billigere dersom de får resept fra jordmor på midlene, sier Schjelderup.

Fra før har jordmødrene i Norge rett til å skrive ut alle typer prevensjonsmidler som er reseptbelagt.

Studieturer til Sverige

Hvor mye kunnskap får norske sykepleiere om overgangsalderen under utdanningen?

– Dette er en del av grunnutdanningen til sykepleiere, og jordmødre har fordyping om overgangsalder og kvinnehelse i sin spesialisering, sier Schjelderup.

Hun mener det er viktig å få til et mer tilgjengelig lavterskeltilbud fra jordmor til kvinner, slik de har det i Sverige.

– Jordmorforbundet har hatt studieturer til Sverige. De har et veldig godt tilbud til kvinner, og jordmødre tar der en mye større del av ansvaret for kvinnehelse. De har blant annet egne kvinnehelsesenter, hvor de har drop in-time. Det kan være store og små helsespørsmål kvinner vil få ordnet raskt, som celleprøver, hormonterapi, GU, prevensjon og familieplanlegging. Man får den type helsehjelp man trenger der og da, forteller Schjelderup.

– Styret vårt har valgt å gi studiestøtte til kurset på universitetet i Lund, og den første norske jordmoren har søkt der nå, forteller hun.

Fakta
Overgangsalderen

Overgangsalderen (klimakteriet) starter noen år før menstruasjonen opphører helt. Det er en normal del av kvinners liv. Vanlige plager i overgangsalderen er:

  • Hetetokter
  • Underlivsplager
  • Søvnproblemer

Mange rapporterer om god effekt av østrogentilskudd, men behandlingen er omdiskutert på grunn av faren for alvorlige bivirkninger.

Kilde: Helsedirektoratet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse