fbpx Sykepleiere ved Lovisenberg: Bedring på noen områder, men generell nedgang i tilfredshet Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere ved Lovisenberg: Bedring på noen områder, men generell nedgang i tilfredshet

Bildet er en kollasj som viser Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo og forskerne Ingeborg Strømseng Sjetne og Anners Lerdal

Bemanning og ledelse ved Lovisenberg Diakonale Sykehus er blitt bedre på tolv år, men den generelle tilfredsheten med arbeidsplassen har gått ned, ifølge to tidligere studier.

To forskere har sammenliknet hva sykepleiere ved Lovisenberg svarte om egen arbeidshverdag i henholdsvis 2009 og 2021. Undersøkelsen er omtalt i en forskningsartikkel i Sykepleien Forskning.

169 besvarte spørreundersøkelsen i 2009. 218 besvarte den i 2021.

Flere sykepleiere beskrev sin nærmeste leder og bemanningssituasjonen positivt i 2021 sammenliknet med 2009. Antallet pasienter per sykepleier var lavere i 2021 enn i 2009.

Generell tilfredshet ned

Forekomsten av nødvendige, men ugjorte aktiviteter er relativt uforandret. Unntaket er ugjort smertebehandling, som var høyere i 2021, ifølge sammenlikningen.

Sykepleierne var mindre tilbøyelige til å anbefale sykehuset til familie og venner i 2021 sammenliknet med 2009. De er også mindre positive til pasientenes evne til å klare seg etter utskrivelse og gir en dårligere vurdering av den generelle kvaliteten på sykehuset.

Konklusjonen er dermed: Selv om det er noen positive forbedringer i sykepleiernes arbeidsforhold ved sykehuset, er den generelle tilfredsheten med arbeidsplassen lavere i 2021 sammenliknet med 2009.

Peker på pandemien

Sykepleien har bedt Lovisenberg Diakonale Sykehus kommentere funnene. HR-direktør Lena Gran har sendt følgende kommentar via kommunikasjonsdirektør Tone Hærem:

– Undersøkelsen i 2021 ble gjennomført under pandemien, hvor driften var ekstraordinær, med blant annet strenge restriksjoner på besøk av pårørende. Det var også stor belastning på sykepleierne med et svært høyt antall covidinnlagte, sier Gran.

Hun viser også til en undersøkelse fra 2023, hvor 90 prosent av sykepleierne ifølge Gran svarte at de vil anbefale sykehuset til familie og venner som trenger sykehusbehandling. 93 prosent vil ifølge undersøkelsen anbefale sykehuset som arbeidsplass, skriver HR-direktøren.

Mener studien har svakheter

Forskningsartikkelen i Sykepleien Forskning er ført i pennen av Ingeborg Strømseng Sjetne, sykepleier og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), og Anners Lerdal, som er forskningssjef og professor ved nettopp Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.

De skriver at studien gir innsikt i sykehushverdagen i et sykepleierperspektiv, men at studien har svakheter knyttet til metode og utvalgsstørrelse.

– Vi skulle nok ønske at det var større deler av de to undersøkelsene som kunne sammenliknes, men her er det slik at «man tager hva man haver», sier Sjetne.

– Metodeutviklingen så vidt ute av startgropa

Forskeren mener det ligger store muligheter i digitalisering og bruk av rutinemessig innsamlede data om bemanning og tjenesteproduksjon.

– Dette er et område hvor metodeutviklingen bare så vidt er ute av startgropa, sier Sjetne.

– Hvordan reagerer dere på egne funn?

– Det er interessant nok at vi verken kan bekrefte eller avkrefte at «alt var så mye bedre før». Med rutinemessig innsamlede data som gir informasjon med relevans for sykepleiernes hverdag over tid, ville vi sannsynligvis vært bedre rustet til å håndtere de voksende utfordringene med å rekruttere og beholde sykepleiere til tjeneste «på gulvet» i helsetjenesten.

Les forskningsartikkelen i Sykepleien Forskning her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse