fbpx Utbrudd av antibiotikaresistente bakterier i Østfold regnes som avsluttet Hopp til hovedinnhold

Utbrudd av antibiotikaresistente bakterier i Østfold regnes som avsluttet

Bildet viser Sykehuset Østfold, Kalnes

Sykehuset Østfold oppgir at de ikke har hatt noen tilfeller tilknyttet utbruddet av antibiotikaresistente bakterier på tre uker, og at de derfor anser det som avsluttet.

Folkehelseinstituttet meldte tidligere torsdag om pågående utbrudd ved sykehus og kommunale helseinstitusjoner i Oslo og ved sykehuset i Østfold, og at 65 personer er smittet.

Personene er smittet av vankomycinresistente enterokokker (VRE), og i de fleste tilfellene har ikke bakterien ført til sykdom, skrev FHI i en pressemelding.

Isolerte pasienter

Torsdag kveld skriver sykehuset i Østfold at de regner utbruddet på Kalnes som avsluttet.

– Vi har hatt et utbrudd av VRE i sykehuset som ble varslet i januar i år. Nå kan vi heldigvis si at utbruddet er over, sier smittevernoverlege Astri Lervik Larsen i en pressemelding.

Sykehuset opplyser at de pasientene som fikk påvist bakterien, ble isolert for å unngå ytterligere smitte, og at det ble påvist smitte hos 13 pasienter.

Der smitte ble påvist, ble renholdet av rom, bad og senger styrket, og kontaktpunkter ble desinfisert, skriver sykehuset.

Det har vært tett dialog mellom de berørte sykehusene, Oslo kommune og Folkehelseinstituttet for å samordne tiltakene. FHI bistår med å holde samlet oversikt over tilfeller som omfattes av utbruddet.

Hører til i tarmfloraen

Enterokokker er bakterier som finnes i tarmen hos mennesker og dyr. Disse bakteriene er motstandsdyktige mot flere typer antibiotika. Vankomycin er en type antibiotika som vanligvis brukes ved alvorlige enterokokk-infeksjoner, men det virker ikke på VRE-infeksjon. Det gjør slike infeksjoner vanskeligere å behandle, skriver FHI.

– VRE fører vanligvis ikke til sykdom, men kan gi alvorlige infeksjoner hos svekkede personer. Det er derfor et nasjonalt mål å unngå at denne bakterien blir etablert i helseinstitusjoner, sier overlege Ragnhild Raastad ved FHI.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse