fbpx Helseforetak vil øke abortgrensen til 22 uker Hopp til hovedinnhold

Helseforetak vil øke abortgrensen til 22 uker

Bildet viser en inngang til Haukeland universitetssykehus

Helse Bergen går i et høringssvar inn for å øke grensen for selvbestemt abort fra dagens 12 uker til 22, fire uker lenger enn forslaget fra abortutvalget.

Helseforetaket ønsker at kvinnene selv skal ta beslutningen om abort, helt fram til fosteret er levedyktig, skriver TV 2.

Grensen for selvbestemt abort har i Norge vært til og med 12. uke i svangerskapet siden endringen i abortloven 1. januar 1979. Fra og med uke 13 til og med uke 22 må en gravid kvinne søke om å få avbrutt svangerskapet. Søknaden avgjøres av en nemnd bestående av to leger.

Friske fostre antas å være levedyktige etter utgangen av 22. svangerskapsuke, og abort er derfor ikke tillatt etter det.

Abortutvalget har tidligere foreslått å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18.

Utredningen fra Abortutvalget, «NOU 2023: 29 Abort i Norge – Ny lov og bedre tjenester», ble overlevert helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol 14. desember 2023. Utredningen er nå på høring, med høringsfrist 22. mars.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Isabel Thorvaldsen

TV og radioprodusent
2 uker 6 dager siden

At det har vært en utredning under bearbeidelse med forslag til utvidelse i abortloven; ikke "bare" fra 12 til 18 uker men sågar 22, gjør meg trist. Jeg kan ikke se at dette er et godt forslag.

At man i det hele tatt vil røre ved den som allerede har vært gjeldende i 55 år, er uforståelig. Behovet for å øke den fra 12. uke forstår jeg ikke, da aborter inntil 18. pr i dag ikke blir nektet (og den aktuelle lovens grenser samt forutsetning om å utføre aborten på sykehus under lege ikke blir fulgt).

Hvorfor ser Abortutvalget behov for å sette opp grensen ytterligere til halvgått svangersskap? Også med større risiko for mors liv og helse?
For fosterets liv og helse er ikke med i regnestykket.

Ønsker man amerikanske forhold? For det er i den retning det ser ut som det går; hvor det i enkelte stater er lovlig å avbryte fosterets liv inntil fødsel.

Er utvidet abortlov virkelig det beste tilbudet for norske kvinner? I et av verdens "beste land å bo i"?
Har registrert at høringsfristen for forslaget allerede har vært - jeg så ikke denne artikkelen før nå, men som kvinne teller kanskje min stemme også?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse