fbpx Sykehusansatte trukket i lønn – kom seg ikke på jobb i værkaos Hopp til hovedinnhold

Sykehusansatte trukket i lønn – kom seg ikke på jobb i værkaos

Bildet viser  Ullevål sykehus i Oslo

Minst fem ansatte ved Oslo universitetssykehus har blitt trukket i lønn eller feriedager etter at de ikke kom seg på jobb på grunn av værkaos.

– Det var over en meter snø, så bilen kom jo ingen steder.

Det sier en sykepleier til NRK etter at hun ikke kom seg på vakt ved Oslo universitetssykehus (OUS) første nyttårsdag.

Da det ble klart at sykepleieren ikke kom seg på jobb, fikk hun beskjed om at hun enten ville bli trukket i feriedager eller lønn.

Tillitsvalgt: Fem tilfeller

Tillitsvalgt Therese Heggedal opplyser til kanalen at det er minst fem lignende tilfeller.

– Enten fordi de har sittet fast på et tog som ikke har flyttet seg, eller at det ikke har gått kollektivtransport sier hun.

HR: – Må ha forståelse

I et svar til NRK påpeker HR-direktør Susanne Flølo ved OUS at hver sak må vurderes individuelt.

– Det vil si at på dager som dette, med ekstremvær, må vi ha forståelse for at ansatte ikke kommer seg på jobb tidsnok på grunn av innstilte busser, tog og annen transport.

NSF reagerer

Å bli trukket i lønn eller feriedager på grunn av værsituasjonen hører ikke noe sted hjemme, mener forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Jeg reagerer slik jeg gjorde da vi hørte at medlemmer ved Sørlandet Sykehus fikk samme beskjed. Våre medlemmer strekker seg svært langt for pasienten, og da det i deler av landet ble svært vanskelig å komme seg på jobb, fikk vi rapporter om sykepleiere som tok taxi til jobb, som overnattet på jobb og jobbet doble vakter for å holde hjulene i gang. Når HR i en slik situasjon velger å fokusere på trekk av avspaserings- eller feriedager for de som sliter med å komme seg på jobb, sa jeg at det ikke hørte noen steder hjemme, sier forbundslederen.

Og fortsetter:

– Det mener jeg fortsatt. Men Sørlandet Sykehus lyttet til reaksjonene og tok signalene både etter oppslag i mediene og press fra politikere i opposisjon. Ingen ble trukket i lønn eller måtte bruke avspasering eller ferie grunnet at de ikke kom seg på jobb under de spesielle værforholdene. Det har vi gitt dem fortjent ros for. Det var både rett og rimelig slik NSF ser det. Nå håper jeg OUS-ledelsen ser det samme som sine kolleger lenger sør og gjør om beslutningen om å trekke sine ansatte i lønn i en så spesiell situasjon som dette var.

3 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Vibeke J. Simonsen

Kreftsykepleier
3 måneder 2 uker siden

Jobber ved Sørlandet sykehus (Arendal) Jeg pendler fra Risør til Arendal, og kom meg ikke på jobb 2 dager. Den ene uken kompenserte jeg for dagen jeg ikke kom meg på jobb, ved å jobbe en annen dag. (jobber i 60%)
Andre gangen jeg ikke klarte å komme på jobb (pga snømengder begge gangene), ble jeg trukket 7,5 timer av opptjente avspaseringstimer.

Anne A

3 måneder 2 uker siden

Det stemmer ikke helt, jeg var innesnødd og mistet en oppspart fridag. Jeg jobber ved Sørlandet sykehus. Ledelsen mener det er forskjell på å bli trukket i lønn, og det å måtte avspasere.. 🙃

Linn

3 måneder 1 uke siden

De samme reglene burde gjelde for de som er blitt trukket i avspasering. Hvorfor er det en forskjell?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse