fbpx Utenriksministeren om Israels aksjon mot Shifa-sykehuset: – Dette har gått altfor langt Hopp til hovedinnhold

Utenriksministeren om Israels aksjon mot Shifa-sykehuset: – Dette har gått altfor langt

kart over al-shifa sykehuset

Røde Kors, WHO og OCHA uttrykker sterk uro over de militære aktivitetene ved Gazastripens største sykehus, der israelske styrker rykket inn natt til onsdag.

– Vi er ekstremt bekymret for hvordan dette påvirker de syke og sårede menneskene, helsepersonell og sivile, skriver Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i en uttalelse sendt til AFP. De understreker at alle nødvendige tiltak må iverksettes for å unngå konsekvenser for dem.

Det israelske militæret (IDF) opplyste om aksjonen mot Shifa-sykehuset like etter klokka 1 natt til onsdag. Israel hevder at Hamas driver med militærvirksomhet fra sykehusets område, noe palestinske helsemyndigheter og sykehusets ansatte nekter for.

Mistet kontakt

Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, sier også at han er bekymret over meldingene om militæraksjonen.

– Vi har igjen mistet kontakt med alt av helsepersonell ved sykehuset. Vi er ekstremt bekymret for deres og pasientenes sikkerhet, skriver han på X/Twitter.

Lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA), Martin Griffiths, sier han er forferdet over militæraksjonen ved sykehuset.

– Beskyttelsen av sivile må overstyre alt annet, sier han.

– Gått altfor langt

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier kamphandlingene ved Shifa-sykehuset gjør ham bekymret.

– Dette forverrer den allerede forferdelige humanitære situasjonen i Gaza. Dette har gått altfor langt og kan ikke aksepteres, sier Eide i en e-post til NTB.

– Vi har gjentatte ganger understreket partenes plikt til å etterleve humanitærrettens regler og beskytte sivilbefolkningen som er rammet av denne konflikten. Partene plikter å beskytte sivile uansett hvor de velger å oppholde seg og har et særlig ansvar for å beskytte sykehus og andre essensielle sivile funksjoner, sier utenriksministeren.

Eide sier i meldingen at humanitærretten også gjelder for Hamas.

– Å gjennomføre målrettede angrep på sivile eller ta dem som gisler, er forbudt. Det er heller ikke tillatt å bruke sivile som menneskelige skjold. Han sier videre at reglene i krig krever at partene tar aktive grep for å skille mellom stridende og sivile så langt det er mulig.

– I krigføringen i Gaza er den streken langt overskredet nå, sier Eide.

– Sivilbefolkningen skal ikke lide for Hamas’ ugjerninger. Det er hjerteskjærende når sivile, syke og barn ramme, heter det videre.

Nordmenn ute

De første norske borgerne har krysset grensen fra Gazastripen til Egypt onsdag, opplyser utenriksdepartementet til NTB.

Etter planen skulle 51 nordmenn få forlate Gazastripen onsdag, 27 barn og 24 voksne. Utenriksdepartementet opplyser ikke hvor mange av disse som til nå har fått krysset grensen.

Rundt 270 norske borgere og personer med norsk tilknytning befinner seg på Gazastripen, ifølge regjeringen. Rundt halvparten av dem er barn.

Leger uten grenser kom inn

Et team bestående av 15 humanitære hjelpearbeidere fra Leger uten grenser (MSF) slapp tirsdag inn på Gazastripen via grenseovergangen Rafah.

Gruppen består av internasjonalt og nasjonalt ansatte feltarbeidere. Blant dem er kirurger, anestesileger og spesialister innen intensivbehandling, går det frem av meldingen. De tar nå fatt på arbeidet med å støtte flere av sykehusene i Sør-Gaza.

– Vi er glade for å endelig få inn flere ansatte, dette er noe vi har jobbet for å få til siden begynnelsen av denne krigen. Samtidig må veldig mye mer nødhjelp slippe inn i Gaza. Behovene for drivstoff, vann, mat, medisiner og medisinsk utstyr er enorme, sier generalsekretær Lindis Hurum i Leger uten grensers norske avdeling.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse