Proppfull godtepose for sykepleierstudenter etter landsmøtet
Nedskriving av studielån, tariffestet lønn for studenter, gratisprinsippet og ulike stipendordninger. De er alle nye satsingsområder for NSF de neste fire årene.
Studentdelegatene på landsmøtet til NSF, Maya Sandnes Denstad og Henriette Karlsen Brenna, er begge tredjeårsstudenter ved Universitetet i Tromsø, men Denstad går ved studiestedet Narvik.
De sakene studentene har jobbet mest med, har vært nasjonal eksamen, gratisprinsippet og tilleggsstipend.
– Og så har vi tatt initiativ til hele saken om mangfold. Alt i alt er vi studentene veldig fornøyd fordi alle sakene vi har vært med på å fremme, har blitt vedtatt, sier Denstad.
- Nedskriving av studielån for sykepleierstudenter.
- Gratisprinsippet skal gjelde sykepleierstudenter.
- At sykepleierstudenter kan søke et tilleggsstipend som kompenserer for tap av inntekt under praksisperioder, og et utvidet utstyrsstipend.
- Tariffestet lønn og arbeidsvilkår for sykepleierstudenter
- Farmakologi, legemiddelhåndtering og medikamentregning standardiseres med nasjonal eksamen ved bachelorutdanningen i sykepleie.
- At sykepleierstudenter, sykepleiere og jordmødre har økt kunnskap om seksualitet, seksuell helse, mangfold og likestilling.
- At sykepleierstudenter, sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre har kunnskap og kompetanse om sammenhengen mellom rasisme, diskriminering og helse.
Dyrt å studere sykepleie
De har merket hvor dyrt det kan være hvis de blir sendt i praksis langt unna der de bor. Med 50 prosent av studiet i praksis kan det for enkelte studenter bli kjempedyrt.
– Noen sykepleierstudenter må dekke bo- og reiseutgifter til praksissted selv, mens noen får deler eller alt refundert fra utdanningsstedet. Ofte tar det mange måneder å få det refundert, sier Brenna.
– Som medlemmer i NSF student får vi uniform, men uniform og annet utstyr som stetoskop, sko, navneskilt og så videre er utgifter som burde vært dekket av det offentlige. Politistudenter får både uniform, sko og annet utstyr dekket. Hvorfor skal ikke vi få det? spør Denstad.
Gratisprinsippet og stipendordninger
– Dere har vedtatt at NSF skal jobbe for at gratisprinsippet skal gjelde sykepleierstudenter. Hva betyr det egentlig?
– Det skal være gratis å studere i Norge, men for sykepleierstudenter stemmer ikke dette slik ordningene er i dag. Mange studenter betaler flere ekstrautgifter knyttet til bo, reise, uniform og annet utstyr som er påkrevd, sier Denstad.
De to studentene sier at gratisprinsippet går hånd i hånd med punktet om ulike stipendordninger.
Tanken er at de kan søke Lånekassen om de to stipendordningene. Det ene skal gå til å dekke inntektstap mens de er i praksis og det andre til å dekke utstyr som behøves i utdanningen.
Nedskriving av studielån
– Hvordan skal nedskriving av studielån fungere?
– Lærerne har klart å forhandle frem en nedskriving av studielån på 50 000 kroner per år de jobber i Nord-Troms eller Finnmark. For oss og alle andre er beløpet 30 000 kroner. Vi ønsker også 50 000 per år, og at det skal gjelde i hele landet, sier Brenna.
Hun understreker at nedbetaling av studielån ble foreslått som innsatsområde av forbundsstyret.
– Men det støttes selvsagt av oss.
Tariffestet lønn for sykepleierstudenter
Maria Knudsen var studentdelegaten som har vært med på å løfte punktet om tariffestet lønn og arbeidsforhold for sykepleierstudenter. Det handler om lønnen studentene får når de tar vakter utenom praksis.
– Sykepleierstudenter er ettertraktet arbeidskraft, men får lønn som ufaglært. Man bruker kunnskapen man tilegner seg inn i arbeidslivet, og det burde da være en selvfølge at man får lønn for den, mener hun.
– Hvor høy?
– Nei, det overlater jeg til forhandlingsavdelingen i NSF til å mene noe om, men tredjeårsstudenter lønnes noen steder som helsefagarbeidere, minner hun om.
– Vil kunne virke rekrutterende til utdanningen
Brenna og Denstad forventer at NSF nå tar tak i de nye vedtakene og bruker sine kanaler inn til politikere som kan gjøre noe med finansieringen.
– Og så håper vi at forbundsstyret og resten av organisasjonen hjelper oss med å fremme og ikke minst prioritere disse sakene, som er viktige for studentene, sier Denstad.
– Hva kan konsekvensene av alle disse vedtakene bli hvis NSF skulle få gjennomslag?
– Da vil sykepleierstudentene få fullført utdanningen uten store økonomiske påkjenninger. Det vil også kunne virke rekrutterende til utdanningen i en tid med stor sykepleiermangel, tror Brenna.
– Pluss at vi lettere får beholde de vi har når de vet at det kommer noen etter dem, håper Denstad.
0 Kommentarer