fbpx Denne madrassen kan snu en sovende pasient alene Hopp til hovedinnhold
Vendemadrass

Denne madrassen kan snu en sovende pasient alene

Tidewave-vendemadrass

Madrassen snur pasienten uten personale til stede. Liggesår og trykksår kan på denne måten forebygges på en skånsom måte.

Hvordan ville du likt det om noen kom inn til deg flere ganger hver natt for å snu deg i senga? For mange er dette en realitet – ofte for å unngå liggesår, men også for å hindre opphoping av slim i lunger, smerter og spasmer.

I Stavanger har en gjeng utviklet en madrass som skal snu sovende pasienter langsomt, skånsomt og stille. Tidewave, som oppfinnelsen kalles, kan programmeres med ulike intervaller og bruker opptil en time på snuoperasjonen.

Fra oljeindustri til helse

Det er over 30 år siden Audun Haugs startet å kna på sin idé, som opprinnelig var tenkt brukt i oljeindustrien. Etter en forespørsel fra Haukeland sykehus begynte han å utvikle en vendemadrass med hjelp av samme teknologi. Dessverre døde Haugs brått i 2007, men barnebarnet Elen Haugs Langvik plukket opp tråden noen år senere.

Det er viktig at manuell hudsjekk fortsatt gjennomføres.
Ingebjørg Irgens, overlege og forsker

Veien har vært lang, men nå ser ting ut til å løsne. Madrassen har vært i salg i tre år, og gründerne har funnet partnere blant annet i Danmark, Finland, Singapore, Qatar og Australia.

I en studie gjennomført av Norwegian Smart Care Lab ved et sykehjem og bofellesskap i Stavanger, ble det rapportert om god søvnkvalitet og komfort fra beboere, mens ansatte mente madrassen fungerte godt og var intuitiv å bruke.

Må fortsatt sjekke manuelt

Sunnaas sykehus har også gjennomført en næringslivsbasert studie på oppdrag fra Tidewave Medical, og de konkluderer med at madrassen gir bedre trykkfordelende effekt enn alternativer på markedet, og at den er mer stillegående.

– Vi ser for oss at denne madrassen kan øke selvstendigheten til pasienter i risikosonen for trykksår, ved at de slipper de manuelle vendingene på natt. Men det er viktig at manuell hudsjekk fortsatt gjennomføres, understreker overlege og forsker Ingebjørg Irgens, som har ledet studien.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse