fbpx Vil vaksinere gravide mot kikhoste Hopp til hovedinnhold

Vil vaksinere gravide mot kikhoste

Illustrasjonen viser Bordetella Pertussis.

Ved å vaksinere i andre eller tredje trimester vil barnet få beskyttelse mot den svært smittsomme kikhostebakterien. 

Flere får kikhoste, og Folkehelseinstituttet vil forebygge utbrudd blant små barn. Det vil de gjøre ved å vaksinere gravide.

Ved å vaksinere dem, vil barna de bærer få beskyttelse før de kan få vaksinen selv.

Nå er det satt av penger i statsbudsjettet for å finansiere denne vaksinen.

Utbrudd i Danmark

Kikhoste er en luftveisinfeksjon som skyldes bakterien Bordetella pertussis. Den kan gi langvarig og kraftig hoste, og hos små barn kan den gi kikeanfall som etterfølges av brekninger.

Under koronapandemien ble færre smittet med kikhoste, mens nå ser FHI en økning i forekomst. 500 er smittet så langt i år, og tallet er høyest blant ungdom mellom 15 og 19 år. Tallet er ventet å øke i året som kommer.

Overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI viser til at Danmark har hatt kraftig økning i tilfeller av kikhoste, og at de har erklært et utbrudd. I Danmark er det flest barn under ett år, ungdom og voksne som har fått kikhoste. I sommer døde et spedbarn av sykdommen.

Bekymret for Norge

«Vi har vært bekymret for at det kan komme utbrudd av kikhoste også i Norge», sier Margrethe Greve-Isdahl på FHI sine nettsider.

Hun peker på at selv om Norge har høy vaksinasjonsdekning blant barn, er det ikke nok til å hindre smittespredning. 

«Små spedbarn er mest utsatt for alvorlig sykdom, og vaksinasjon av gravide er den beste måten å beskytte dem på», sier hun.

Det er FHI som har anbefalt å tilby vaksine til gravide. Dette er noe som tilbys mange land, blant annet i USA, Danmark og Sverige.

Margrethe Greve-Isdahl sier på FHIs sine nettsider at sikkerheten for både den gravide og barnet i magen er studert nøye.

Gravide vil få den samme vaksinen som gis som oppfriskningsdose til voksne i Norge, og den vil være gratis. FHI vil nå starte forarbeidet for å kunne iverksette tilbudet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse