fbpx Sykepleier Ragnhild var vitne i ambulansesaken. Slik minnes hun avdøde Ali Farah Hopp til hovedinnhold

Sykepleier Ragnhild var vitne i ambulansesaken. Slik minnes hun avdøde Ali Farah

Bildet er en kollasj som viser sykepleier Ragnhild Storstein Spilker og det prisvinnende bildet fra Sofienbergparken i 2007, der politi og vitner står over en hardt skadet Ali Farah

Norsk-somaliske Ali Farah, som ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo i 2007, er død. – En utrolig varm og fin person, sier sykepleier Ragnhild Storstein Spilker.

Farahs bortgang ble kunngjort av Kohinoor Nordberg, som han har en datter sammen med, i et Facebook-innlegg 13. august. Nordberg er kjent med at Sykepleien omtaler dødsfallet.

Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo ettermiddagen mandag 6. august 2007. Ambulansearbeiderne mente han var for ustabil til å bli med i ambulansen og overlot transporten til politiet. Ambulansearbeiderne ble beskyldt for rasisme. Farah ble liggende ti dager i koma med alvorlige hodeskader.

Fakta
Ambulansesaken
  • Etter at Ali Haji Mohamed Farah ble slått ned mandag 6. august 2007, ble en ambulanse tilkalt.
     
  • På vei inn i ambulansen trakk Farah ned buksen, urinerte og traff først en av ambulansearbeiderne, deretter ambulansen. Ambulansearbeiderne anså da at han var for ustabil til å bli med i ambulansen og overlot transporteringen til politiet på stedet.
  • Ambulansearbeiderne ble beskyldt for rasisme og opplevde et voldsomt mediekjør
  • Helsetilsynet og Statens helsepersonellnemnd slo fast at amulansearbeiderne ikke hadde opptrådt rasistisk, men de fikk en advarsel for brudd på paragrafen om faglig forsvarlighet.
  • Spesialenheten for politisaker bøtela sjåførene for «utilbørlig opptreden». Den ene ambulansearbeideren, Erik Schjenken, nektet å godta boten. Han ble frifunnet i Oslo tingrett i 2008.
     
  •  2009 slo Likestillings- og diskrimineringsnemnda fast at ambulansearbeiderne ikke hadde diskriminert Farah på grunn av hudfarge.
  • Schjenken fikk diagnosen posttraumatisk stresslidelse og medieoffersyndrom.
     
  • Han gikk til injuriesøksmål mot Dagbladet, som ble dømt for injurier og ærekrenkelser, men anket saken helt til Høyesterett.
     
  • Høyesterett avviste anken 5. mars 2014. Dagbladet måtte betale Schjenken en oppreisning på 200.000 kroner i tillegg til sakskostnader på 1 million kroner.

Kilde: NTB

Med på prisvinnende bilde

Et foto av Ali Farah som ligger på gresset i Sofienbergparken, ble kåret til Årets bilde i 2007. På bildet ser man Farahs daværende samboer Kohinoor Nordberg forsøke å overtale politiet til å ta med den hardt skadde mannen eller skaffe en ny ambulanse. Bildet viser også sykepleier Ragnhild Storstein Spilker, som forsøker å hjelpe Farah.

– Det var veldig trist å få vite at han er gått bort, sier Spilker. Hun er leder for Norsk Sykepleierforbunds faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie.

– Varm, fin, hyggelig og høflig

Hun deltok i et minnesamvær for Farah på Antirasistisk Senter i Oslo søndag 3. september. Spilker forteller at hun sist møtte Ali Farah i 2019.

– Det var stort sett i forbindelse med saken hans at vi hadde kontakt, men jeg vil huske ham som en utrolig varm, fin, hyggelig og høflig person. Han var omsorgsfull og hadde et spesielt lys rundt seg, sier Spilker.

Hun har startet en innsamlingsaksjon for Ali Farah og Kohinoor Nordbergs datter. I skrivende stund har det kommet inn 90 000 kroner, opplyser Spilker.

Forpliktet til å hjelpe

Sykepleieren var 39 år da hendelsen i Sofienbergparken fant sted for 16 år siden. Hun var i parken sammen med datteren, som da var fire år, og en venninne og hennes sønn. Spilker forteller at hun kom inn i parken etter at Farah var blitt slått ned.

– Som sykepleier tenker du: Er det behov for min assistanse? Vi er forpliktet til det, så jeg gikk bort for å sjekke og ba venninnen min passe på datteren min.

– Fortsatt opprørt

Da Spilker kom bort til stedet, hadde ambulansepersonellet reist Farah opp, og hun trodde at han skulle bli tatt med i ambulansen. Da Spilker skjønte at det ikke ville skje, gikk hun frem og sa at hun er sykepleier, og at ambulansefolkene måtte ta Farah med seg.

– Jeg ble veldig opprørt over det jeg var vitne til, og jeg blir fortsatt opprørt når jeg tenker tilbake på den dagen – og også det som skjedde videre i tiden etterpå.

I 2007 fikk hun Prisen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern fordi hun gikk ut i mediene etter ambulansesaken.

Fakta
Ragnhild Storstein Spilker
  • Utdannet sykepleier og har en mastergrad i Health economics, policy and management fra Universitetet i Oslo.
     
  • Sykepleier i Rusmiddeletaten i Oslo kommune i fem år
     
  • Avdelingssykepleier i Frelsesarmeen i seks år
     
  • Prosjektkoordinator og rådgiver i Nasjonal kompetanseenhet for migrasjon- og minoritetshelse (NAKMI) i elleve år
     
  • Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet i fem år
     
  • Leder av NSFs faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie siden 2021. Frikjøpt i 50 prosent stilling ut 2023 og ønsker å fortsette i vervet.

– Vi trenger kunnskap og bevissthet om makt og privileger

Da hendelsen i Sofienbergparken fant sted, hadde Spilker akkurat begynt å jobbe i Nasjonalt kompetansesenter for migrasjons- og minoritetshelse. Før det jobbet sykepleieren mange år i rusomsorgen. Også der møtte hun pasienter med minoritetsbakgrunn.

Selv om helsetjenestene i Norge skal være like for alle, så er det ikke helt slik i virkeligheten, mener Spilker.

– Vi som sykepleiere, som har i vårt DNA at vi skal yte god omsorg til alle mennesker uansett bakgrunn, må ha kunnskap om fenomener som rasisme og diskriminering og den fysiske og psykiske sammenhengen med helse. Innvandrere og barn født av innvandrere utgjør nå 20 prosent av befolkningen. Vi trenger kunnskap om de ulike minoritetsgruppene og bevissthet om makt og privilegier i rollen som sykepleier. Dette må inn i sykepleierutdanningen, sier hun.

Håper ambulansesaken har ført til økt bevissthet

Spilker understreker at mange innvandrere møter dyktige og omsorgsfulle helsearbeidere i Norge.

– Og så har vi ganske mye helsepersonell etter hvert som har innvandrerbakgrunn selv, som bidrar til økt mangfold og representasjon i tjenestene, så jeg har et håp om at det skal bli bedre, sier hun.

Spilker mener Ali Farah og Kohinoor Nordberg tok en kamp som er mye større enn dem selv.

– Saken har vært en utrolig stor belastning for dem. Og hva har egentlig kommet ut av det? Jeg håper og tror at det har ført til økt bevissthet hos mange.

En 23 år gammel mann ble i 2008 dømt til ett år og fem måneders fengsel for volden mot Ali Farah i Sofienbergparken.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Asle Hoset

1 year 2 months siden

En stor takk sendes til alle som jobber i ambulanse. De har kommet inn og løst utfordringene på en imponerende måte, i mine vanskeligste situasjoner i livet.
Takk!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse