fbpx Frp vil ha strengere språkkrav i helsevesenet – får støtte fra NSF Hopp til hovedinnhold

Frp vil ha strengere språkkrav i helsevesenet – får støtte fra NSF

Bildet viser Frps partileder Sylvi Listhaug

Etter et dødsfall i Kirkenes ønsker Fremskrittspartiet å stille strengere språkkrav til ansatte i helsevesenet.

Frp har foreslått det samme tidligere, men fikk ikke gjennomslag. Etter et dødsfall i Kirkenes i fjor prøver partiet på nytt, skriver VG.

Dødsfallet skjedde ved Prestøyhjemmet i Kirkenes. En sykepleier fulgte ikke legens råd og fjernet oksygentilførselen til pasienten. En mulig årsak kan ha vært kommunikasjonssvikt, skriver NRK.

Statsforvalteren: Ikke forsvarlig helsehjelp

Statsforvalteren i Troms og Finnmark konkluderer med at pasienten ikke fikk forsvarlig helsehjelp, og at Sør-Varanger kommune har brutt loven.

I kjølvannet av hendelsen vil Frp fremme forslag om kartlegging av språkferdighetene i helsevesenet, tilby norskopplæring og kreve bestått norsktest på minimum B1-nivå for å ha pasientkontakt og B2-nivå for stillinger som krever høyere utdanning.

VG skriver at Frp vil fremme forslagene på nytt i Stortinget i løpet av høsten. Partiet vil også komme med tilsvarende lokale forslag i kommunene der det er aktuelt, melder avisen.

NSF positiv

Norsk Sykepleierforbund er blant fagforeningene som stiller seg bak forslaget.

– Språkkrav er å ivareta pasientens sikkerhet, men også de ansattes egen sikkerhet i tverrfaglig samarbeid, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i NSF til VG.

LHL Hjerneslag og Afasi, som representerer landets slagrammede, personer med afasi og pårørende, støtter også forslaget.

– Å forstå, og ikke minst å bli forstått, er viktig. Ekstra viktig er dette i kontakt med helsevesenet. Og jo alvorligere situasjonen er, jo viktigere er det. I enkelte situasjoner er det livsviktig. Derfor støtter vi kravet fra Fremskrittspartiet. Dette handler om pasientsikkerhet, skriver generalsekretær Tommy Skar i en e-post til Sykepleien.

En undersøkelse NRK gjennomførte i samarbeid med NSF i 2015, viser at 90 prosent av sykepleierne opplever språkproblemer i helsevesenet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse