fbpx Britisk kvinne fikk operert inn storesøsterens livmor Hopp til hovedinnhold

Britisk kvinne fikk operert inn storesøsterens livmor

Bildet viser to kirurger som opererer

Britiske kirurger sier landets første livmortransplantasjon har vært en stor suksess.

Operasjonen på Churchill sykehus i Oxford, der en 34 år gammel kvinne fikk operert inn storesøsterens livmor, tok litt over ni timer. 

34-åringen har lagret befruktede egg og planlegger prøverørsbehandling senere i år.

Den 40 år gamle storesøsteren har to barn og ønsket ikke noen ytterligere familieforøkelse. Hun var derfor villig til å gi bort livmoren.

– Det var utrolig

Professor Richard Smith, som var en av de ledende kirurgene, sier opplevelsen var svært spesiell. Han beskriver operasjonen som en stor suksess.

– Det var utrolig. Jeg tror dette har vært den mest stressende uken i min karriere som kirurg, men også utrolig positiv, sier Smith og legger til at både donor og mottaker er svært lykkelige.

– Jeg er så glad for at vi har en donor som er helt tilbake til normalen etter sin store operasjon, og en mottaker som gjør det utrolig bra etter sin operasjon. Hun får immundempende behandling og gleder seg til hun forhåpentligvis kan få barn, sier kirurgen.

Keisersnitt

Den 34 år gamle kvinnen er født med Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), en sjelden tilstand som rammer rundt én av 5000 kvinner. Tilstanden innebærer at vaginaen er underutviklet, og at livmoren er underutviklet eller mangler helt. De første tegnene på MRKH er når tenåringsjenter ikke begynner å menstruere.

Eggstokkene fungerer likevel og produserer både egg og hormoner, slik at unnfangelse ved hjelp av fertilitetsbehandling er mulig. Fødselen skjer ved keisersnitt.

Den andre britiske livmortransplantasjonen er allerede planlagt og skal skje til høsten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse