fbpx Søkertallet til sykepleiestudiet fortsetter å gå kraftig ned Hopp til hovedinnhold
Samordnet opptak 2023:

Søkertallet til sykepleiestudiet fortsetter å gå kraftig ned

12,5 prosent nedgang for førstevalgsøkere til sykepleiestudiene i høst, viser tall fra Samordnet opptak. NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen fryktet enda verre tall.

Totalt er nedgang i antall søkere til sykepleiestudiene fra 20 634 søkere i fjor til 18 480 søkere i 2023. Det er en nedgang på 10,4 prosent.

Det var 10 223 førstevalgsøkere i fjor, mens antallet i år er redusert til 8977 førstevalgsøkere.

Best i Sandvika og Lovisenberg

Sykepleiestudiet i Sandvika, deltid ved VID vitenskapelige høyskole, er enkeltstudiet med størst endring i årets opptak, sammenliknet med i fjor, med en økning på hele 196 prosent. De har gått fra 50 tilbud i 2022 til 148 tilbud i år.

Det har vært en økning i planlagte studieplasser ved dette studiet på fem studieplasser (fra 35 til 40 studieplasser), men det har vært en nedgang i både søkere og førstevalgsøkere til studiet. 

Av søkere førstevalg er det størst økning hos Lovisenberg diakonale høyskole (LDH), med en økning på 15,6 prosent. Dette utgjør 99 flere førstevalgsøkere fra i fjor. 

Verst i Vestfold og Telemark

Det studiet med størst prosentvis nedgang er Sykepleie Vestfold/Telemark ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), med en nedgang på 64,5 prosent. 

Kjønnssammensetningen totalt har en nedgang på 12 prosent for kvinner (fra 6903 i fjor til 6074 i år) og 6,6 prosent for menn, fra 1238 i fjor til 1156 i år. 

Fryktet at det skulle være verre

– Jeg fryktet det skulle være verre, faktisk, sier forbundslederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

Hun mener dette er en forventet trend.

– Vi hadde en nedgang i fjor på over 20 prosent, etter pandemi-årene. De andre nordiske landene har opplevd det samme. Danmark har verre tall enn oss, dessverre.

Ser positivt på det

Hun tror det egentlig er et tegn på at situasjonen er i ferd med å stabilisere seg.

– Det som er positivt er at alle studieplassene fylles, sier Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse