Historisk rettssak: – Vi er spent på rettens vurdering

Har Oslo universitetssykehuse brutt menneskerettighetene etter dødsfallet til de pårerendes mor? Det er spørsmålet Oslo tingrett skal svare på.
Rettssaken mellom pårørende og Oslo universitetssykehus (OUS) er over. Rettssaken er historisk i den forstand at det er første gang et norsk sykehus saksøkes for brudd på menneskerettighetene – nærmere bestemt artikkel 2 om retten til liv.
Advokat og daglig leder i Advokatsamarbeidet Sjødin, Meling & Co, Alexander Schimmelpfennig Nygaard, førte saken på vegne av de pårørende. Regjeringsadvokat, advokat Kristine Møse, representerte OUS.
Da rettssaken startet 8. mai, var Sykepleien til stede og omtalte saken:
Bak lukkede dører
Ettersom rettssaken foregikk bak lukkede dører, og at vitnene fikk taushetsplikt, er det vanskelig for Nygaard å kommentere hva som skjedde de tre dagene rettssaken pågikk.
– Det jeg kan si er at de pårørende fikk belyst saken sin godt. Både når det gjelder omstendighetene rundt deres mors død ved sykehuset, og at det var alvorlig systemsvikt som førte til dødsfallet, sier Nygaard til Sykepleien.
Spent på rettens avgjørelse
Nygaard sier at rettssaken kan oppsummeres kort på følgende måte:
– Alle vet at folk dør på sykehus. Det er naturlig, men det er dødsfall som kunne vært unngått. I denne saken mener de pårørende at sykehuset nedprioriterte deres mor og at dødsfallet kunne vært unngått. Sykehuset på sin side mener saken er et resultat av at feil skjer, sier han og legger til:
– Vi er nå spente på hvordan retten vurdere dette, sier han.
0 Kommentarer