fbpx Historisk rettssak: – Vi er spent på rettens vurdering Hopp til hovedinnhold

Historisk rettssak: – Vi er spent på rettens vurdering

Bildet er fra Oslo tingrett og viser advokat Alexander Schimmelpfennig Nygaard sammen med de pårørende like før rettsaken startet 8. mai

Har Oslo universitetssykehuse brutt menneskerettighetene etter dødsfallet til de pårerendes mor? Det er spørsmålet Oslo tingrett skal svare på.

Rettssaken mellom pårørende og Oslo universitetssykehus (OUS) er over. Rettssaken er historisk i den forstand at det er første gang et norsk sykehus saksøkes for brudd på menneskerettighetene – nærmere bestemt artikkel 2 om retten til liv.

Advokat og daglig leder i Advokatsamarbeidet Sjødin, Meling & Co, Alexander Schimmelpfennig Nygaard, førte saken på vegne av de pårørende. Regjeringsadvokat, advokat Kristine Møse, representerte OUS.

Da rettssaken startet 8. mai, var Sykepleien til stede og omtalte saken:

Bak lukkede dører

Ettersom rettssaken foregikk bak lukkede dører, og at vitnene fikk taushetsplikt, er det vanskelig for Nygaard å kommentere hva som skjedde de tre dagene rettssaken pågikk.

– Det jeg kan si er at de pårørende fikk belyst saken sin godt. Både når det gjelder omstendighetene rundt deres mors død ved sykehuset, og at det var alvorlig systemsvikt som førte til dødsfallet, sier Nygaard til Sykepleien.

Spent på rettens avgjørelse

Nygaard sier at rettssaken kan oppsummeres kort på følgende måte:

– Alle vet at folk dør på sykehus. Det er naturlig, men det er dødsfall som kunne vært unngått. I denne saken mener de pårørende at sykehuset nedprioriterte deres mor og at dødsfallet kunne vært unngått. Sykehuset på sin side mener saken er et resultat av at feil skjer, sier han og legger til:

– Vi er nå spente på hvordan retten vurdere dette, sier han.

Fakta
Partene i saken

Saksøkere: Pårørende
Prosessfullmektig: Alexander Schimmelpfennig Nygaard og advokatfullmektig Vilde Kristine Dahl.

Saksøkt: Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet
Prosessfullmektig: Regjeringsadvokaten ved advokat Kristine Møse

Saken gjelder: Krav om fastsettelsesdom for brudd på EMK art. 2

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse