fbpx – Laveste søkertall til sykepleierutdanningene på ti år Hopp til hovedinnhold

– Laveste søkertall til sykepleierutdanningene på ti år

SØKERTALL: Det er ikke et mål i seg selv å ha mange flere søkere enn studieplasser. Så en nedgang i søkertall trenger ikke være negativt, sa Utdanningsminister Ola Borten Moe.

I dag kom søkertallene fra Samordna opptak. Antallet søkere til sykepleierutdanningen er det laveste på ti år.

Sykepleierutdanningen har fremdeles flere søkere enn planlagte plasser, men nedgangen i søkertallet fortsetter. I fjor hadde 10 299 sykepleierutdanning som førstevalg. I år har tallet sunket til 9 012.

Det er en nedgang på12,5 prosent.

Vet ikke hvor mange som er kvalifisert

Direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Sveinung Skule, la frem tallene på en pressekonferanse holdt ved NTNU i Trondheim.

– Under pandemien var søkertallet til sykepleie rekordhøyt. I år er søkertallet til sykepleierutdanningen det laveste vi har sett på ti år. Det kan være noe å bekymre seg over når vi vet at behovet for personell øker, sa Skule.

– Det er samtidig viktig å påpeke at tallene i dag bare sier hvor mange som har søkt studieplass og hva de har som førstevalg. Hvor mange som er kvalifisert, vet vi ikke enda, legger han til.

Selv om søkertallet til sykepleierutdanningen har gått ned, er det fremdeles nesten to søkere per studieplass.

Utdanningsminister, Ola Borten Moe, var også på pressekonferansen.

– Det er ikke et mål i seg selv å ha mange tusen flere søkere enn studieplasser. En nedgang i søkertall må ikke overdrives, sa Utdanningsminister Ola Borten Moe.

Hver tiende vil bli sykepleier

Antall søkere er likevel høyt. Hver tiende søker søkte plass ved en sykepleierutdanning.

– Samlet innen helsefag er det langt flere søknader enn det er studieplasser. Rundt 30 000 søkere konkurrer om nesten 12 000 studieplasser, sa Skule.

Med rundt 9000 søkere, har flere enn en av ti søkt på en sykepleierutdanning. Det er 12,5 prosent færre enn i fjor. Det er en nedgang i søkingen til flere andre helseutdanninger, som vernepleier, barnevern og medisin. Den samlede søkingen til helsefagene har gått ned med 7,5 prosent.

På andre helseutdanninger peker pilene oppover i år – blant annet radiograf, ernæring, farmasi, ortopedi og fysioterapi.

Fakta
Søkertall 2023 – universiteter og høyskoler
  • 135 980 personer har i år søkt opptak til universiteter og høyskoler gjennom Samordna opptak. 
  • Universiteter og høyskoler har lyst ut 62 590 studieplasser fordelt på 1 332 studier. 
  • I 2023 har 81 889 kvinner og 54 091 menn søkt opptak til grunnstudier ved universiteter og høyskoler gjennom Samordna opptak. Dette utgjør en kvinneandel på 60,2 prosent og en mannsandel på 39,8 prosent.  

Søkertallene forteller ikke hvor mange av søkerne som er kvalifisert til de studiene de søker seg til. Dette får vi vite i slutten av juli når hovedopptaket er gjennomført og tilbudene er sendt ut.

Kilde: Samordna opptak

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Frode Smith

Sykepleierstudent
1 år siden

Hva slags kommentar, eller skal jeg si dårlig unnskyldning var det Utdanningsministeren kom med der?
Selvsagt er det negativt at færre søker på sykepleierstudiet! Hadde politikerne gjort dette yrket mer attraktivt i forhold til høyere lønn og eventuelt mer ferie, tror nok at søkertallene ville vært høyere.

Jeg sitter også med en følelse av at de har glemt alle lovnader og støttende ord som sykepleierne fikk under pandemien. Sukk ...

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse