fbpx Dårligst på heltid: – Altfor ofte blir det lyst ut små helgestillinger Hopp til hovedinnhold

Dårligst på heltid: – Altfor ofte blir det lyst ut små helgestillinger

foretakstillitsvalgt Inger Ann Aasen, Sykehuset Telemark

– Ingen skal jobbe oftere enn hver tredje helg, sier foretakstillitsvalgt Inger Ann Aasen. Mens arbeidsgiver skulle ønske at hver sykepleier vil jobbe tre ekstra helger i året. 

Sykehuset Telemark havner nederst på statistikken over andel heltidsstillinger for sykepleiere. Rundt én av fire av de utlyste stillingene i fjor gjaldt heltidsstillinger.  

Det viser tall fra Norsk Sykepleierforbund.
Les mer om tallene fra hele Norge i denne saken: Skrikende behov for flere heltidsstillinger.

I 2020 var 24 prosent av de utlyste stillingene ved Sykehuset Telemark fulltid. Det er en nedgang fra året før, da andelen var 27 prosent.

Se hvordan andre sykehus gjør det nederst i saken.

– Ugreit av arbeidsgiver

– Vi ser at det ikke blir flere heltidsstillinger, ja. Så det kan jeg nok kjenne meg igjen i, sier foretakstillitsvalgt Inger Ann Aasen når hun får høre om de nye tallene.

– Hva syns du om det?

– Jeg syns det er ugreit at arbeidsgiver velger å ta ned antallet heltidsstillinger. NSF jobber jo for det motsatte, sier Inger Ann Aasen.

Heller ikke arbeidsgiver er fornøyd med utviklingen, kan HR-direktør Mai Torill Hoel fortelle. Se hvordan Hoel forklarer hvorfor det likevel skjer, lenger nede i saken.

Bruker fortrinnsretten

– Vi er veldig oppmerksomme på ufrivillig deltid, og vi har fått flere opp i høyere stillinger ved å bruke arbeidsmiljølovens paragraf 14-3, forteller den foretakstillitsvalgte.

Paragrafen handler om fortrinnsrett for deltidsansatte.

I loven står det: «Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling.»

– Når det blir en ledig stilling, krever vi deler av den, for å få sykepleiere opp i stilling. Vi får opp mange i høyere deltidsbrøk på den måten. Sånn sett er vi kanskje med på å gjøre statistikken dårligere, men vi ønsker selvfølgelig flere fulle stillinger, og mener at det er det som er viktig, sier Inger Ann Aasen.

Koronatilbud: Lokket med full stilling

– Våren 2020 lokket sykehuset med fulle stillinger til sykepleiere. Ble det en varig løsning?

Les: Koronatilbud: Full stilling – og gratis mat

– Det var en periode der Helse-Norge var snudd opp ned. Da driftet sykehuset på to steder, på Notodden og i Skien. For å få det til, måtte flere gå opp i full stilling. Gratis mat var et konkret tiltak for dem som pendlet, sier Inger Ann Aasen.

– Hva skjedde med de fulle stillingene etterpå?

– Tilbudet ble tatt bort igjen da vi var i vanlig drift. Ingen har fått høyere stilling på grunn av koronaen, sier foretakstillitsvalgt Inger Ann Aasen.

– Mye ufrivillig deltid

– Er det mye ufrivillig deltid på Sykehuset Telemark?

– Ja, vi har mye.

– Hva er hovedproblemet?

– At arbeidsgiver ikke lyser ut 100-prosent-stillinger og ofte deler stillinger opp for å kunne dekke helgene med bemanning.

Aasen forklarer:

– Hvis en sykepleier i 100-prosent-stilling slutter, er det veldig vanlig at stillingen tas ned til for eksempel 75 prosent. Bemanningen i uken blir dermed noe lavere, siden alle stillingene har arbeid på helg.

Helgestillinger på 18 prosent

– Altfor ofte blir det lyst ut helgestillinger ned til 18 prosent for å dekke opp for eksempel for helgene, sier Aasen.

Hun mener det derfor er et potensial for flere 100-prosent-stillinger i allerede eksisterende ansattgruppe.

– Det vil bidra til bedre grunnbemanning og jevnere fordeling av ubekvem arbeidstid, som helg og natt. Det vil også være med på å sikre gode arbeidsforhold som det er mulig å stå i over lengre tid, og til å yte god og forsvarlig pasientbehandling til alle våre pasienter.

– NSF står fast på at ingen skal jobbe oftere enn hver tredje helg. Dette er også våre medlemmer svært tydelige på, sier Aasen.

HR-direktøren: – Vi sliter med å fylle vakter spesielt i helgene

– Hva synes sykehuset om den lave andelen fulltidsstillinger? Er det noe sykehuset ønsker?

– Sykehuset ønsker flere medarbeidere som jobber full tid. Vi er ikke fornøyde med denne utviklingen, skriver HR-direktør Mai Torill Hoel ved Sykehuset Telemark i en e-post.

– Hva er grunnen til at det lyses ut så stor andel deltidsstillinger?

– Vi er et forholdsvis lite sykehus med mange spesialiteter, og vi sliter med å fylle vakter på kveld og natt, og spesielt i helgene. Vi har en stor andel ansatte som vi må tilrettelegge jobb for, og som ikke kan gå i rundturnus, noe som er utfordrende når vi legger arbeidsplaner, skriver hun.

Hver-tredje-helg-jobbing: – Utfordrende

– At sykepleierne bare skal jobbe hver tredje helg, gjør det også utfordrende for ønsket om å skape flere fulle stillinger. Mye kunne vært løst hvis hver sykepleier ville påta seg å jobbe tre ekstra helger i året, skriver HR-direktøren.

– Sykehuset ønsker at sykepleierne skal jobbe 100 prosent, men det er ikke alle sykepleiere som ønsker å arbeide full tid. Da blir det også en del små stillinger som må dekkes opp, skriver Hoel.

Vil se om sykepleiere kan jobbe mer på tvers av klinikkstrukturen

– Dette er en kompleks problemstilling. Sykehuset har etablert et prosjekt for å se på muligheten for at sykepleiere kan jobbe mer på tvers av klinikkstrukturen. Dette tror vi også kan bidra til flere fulle stillinger, ved at bemanningssenteret til sykehuset bidrar til å øke stillingsprosenten til den enkelte, skriver HR-direktør Mai Torill Hoel.

Hun legger til i e-posten:

– Vi er ikke fornøyde med situasjonen slik den er i dag og ønsker å lyse ut flere fulle stillinger, men da må først og fremt problematikken knyttet til bemanning i helg løses.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse