fbpx Ikke flere intensivplasser nå enn før pandemien Hopp til hovedinnhold

Ikke flere intensivplasser nå enn før pandemien

Bildet viser en intensivsykepleier med smittevernutstyr på jobb

– Skulle en tilsvarende hendelse ramme oss, er vi i en ganske lik situasjon som i 2019, sier presidenten i Legeforeningen, Anne-Karin Rime.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier til p4 -nyhetene at det ikke er flere intensivplasser på sykehusene rundt om i landet enn det var før da landet ble nedstengt i mars 2020. Antallet intensivplasser ved norske sykehus fortsatt 278.

– Skulle en tilsvarende hendelse ramme oss, er vi i en ganske lik situasjon som i 2019, selv om vi har mye lærdom. Vi har også helsepersonell som har stått på ganske hardt i drøye to år, sier presidenten i Den norske legeforening, Anne-Karin Rime.

12 plasser mindre enn før korona

Helse- og omsorgsministeren ba om utredninger fra de ulike helseforetakene i begynnelsen av 2022, for å få et blikk over hva som trengs for å utvide tilbudet. Etter svineinfluensaen i 2009 var tallet på intensivplasser 290. Plassene har blitt færre og færre med årene, og etter koronapandemien står man igjen med 278 plasser.

– Det tar lang tid å utdanne fagfolk til å betjene intensivavdelingen. Dette må regjeringen ta på alvor nå fremover. Vi har for få intensivplasser i hverdagen også, til å håndtere en normal situasjon, så det er klart at dette er viktig at det følges opp som det er lovet, påpeker Rime.

– Vi har lagt til rette

Per nå er det ingen fastsatte tall på hvor mange intensivplasser Norge trenger, men det er satt av 199 millioner kroner til videreutdanning av spesialsykepleiere i statsbudsjettet for 2023.

– Vi har ikke noe måltall, men vi har lagt til rette nå for at flere kan utdannes slik at vi kan øke intensivkapasiteten på sikt, sier Kjerkol.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse