fbpx Sykepleiere som «parkeringsvakter»: – Våre medlemmer bør nekte Hopp til hovedinnhold
Sykepleiere som «parkeringsvakter»:

– Våre medlemmer bør nekte

bildet viser Lill Sverresdatter Larsen

– Dersom vurderingen er slik at denne oppgaven går på bekostning av arbeid med pasientene, så må våre medlemmer nekte å utføre oppgaven, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen om parkeringsoppgavene ved OUS.

Siden 1. oktober har sykepleiere ved enkelte av enhetene til Oslo universitetssykehus (OUS) utført parkeringsregistreringer for foresatte til barn under 18 år. De har nemlig rett til å parkere gratis når de er med barnet sitt ved sykehuset.

Sykepleierne hevder dette er tidkrevende arbeid som går ut over den tiden de skal bruke på pasientene, mens OUS hevder arbeidet ikke er tidkrevende og at det er de enkelte enhetene som bestemmer hvem som skal utføre oppgaven.

– Ble henvist til fire forskjellige telefonnumre

Imens fortsetter praksisen.

Fredag 4. november sendte sykepleier Andrine Imislund ved akutt døgnbehandlingsenhet for ungdom (UPA) ved OUS, denne meldingen til sin tillitsvalgt, Joachim Ullerud Hovland, klokken 10:35:

– Hittil i dag har jeg brukt 30 minutter på å fikse parkering til pårørende. Godt det er rolig på avdeling, ellers hadde dette vært et ekstra stressmoment. Ble henvist til fire forskjellige telefonnumre for å fikse dette i dag. Hadde pårørende fått bot mens jeg ordnet det – hvem måtte da ha betalt?

– Ikke en sykepleieroppgave

Sykepleien kontakter leder av Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen.

– Er det å administrere parkeringstillatelser for foresatte til pasienter en sykepleieroppgave?

– Det er ikke en sykepleieroppgave. Det er selvfølgelig en oppgave som sykepleiere, leger, advokater og ingeniører klarer å få til, med tanke på kompetansenivå. Men når Norge har alvorlig mangel på sykepleiere så er dette absolutt ikke en oppgave som arbeidsgiver bør benytte livsnødvendig kompetanse på.

– Det er oppgaver som ser ut til å være plassert til sykepleiere av økonomiske og misforstått effektivitetshensyn, og ikke av faglige grunner, skriver hun på e-post til Sykepleien.

– Bør nekte

– Hva vil du anbefale sykepleierne å gjøre?

– På generelt grunnlag anbefaler vi sykepleierne å ta kontakt med sin tillitsvalgt i NSF slik at vi sammen med arbeidsgiver kan finne løsninger som er best bruk av sykepleiers kompetanse for pasient, pårørende og helsetjenestens organisering.

– Kan de nekte å gjøre oppgaven?

– Ja, våre medlemmer bør nekte å utføre denne oppgaven. Dersom vurderingen er slik at denne oppgaven går på bekostning av arbeid med pasientene, så må våre medlemmer nekte å utføre oppgaven, skriver Larsen og legger til:

– Dersom det er slik at OUS som arbeidsgiver mener at sykepleiere/spesialsykepleiere skal administrere en parkeringsordning for foresatte til pasientene, så må de komme med et skriftlig pålegg om dette til våre medlemmer. Så får NSF prøve dette ut politisk og eventuelt rettslig dersom det skulle bli behov for det.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse