fbpx FHI om graviditet og vaksiner: – Det er aldri for sent å få vaksine Hopp til hovedinnhold
FHI om graviditet og vaksiner:

– Det er aldri for sent å få vaksine

Bilde av Øystein olsen

Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer sykepleiere til å anbefale gravide influensa- og koronavaksinene. Vaksinasjonsdekningen blant gravide er lav.

– Det er viktig at sykepleiere anbefaler vaksinene for gravide, sier Roger Wikstrøm, seniorrådgiver ved avdelingen for smittevern og vaksine i FHI.

– Vi ser at vaksinasjonsdekningen for influensavaksine og for oppfriskningsdose med koronavaksine blant gravide er lav, selv om vi ikke har eksakte data for dette, sier Wikstrøm.

Sykepleien har stilt noen spørsmål om graviditet og vaksiner til FHIs ekspert Fredrik Skår, lege ved avdeling for smittevern og vaksine.

– Hvor nært en fødsel anbefaler dere å ta vaksinene mot influensa og korona?

– Det er aldri for sent å få vaksine, men for at barnet skal få nytte av vaksinen så er det best om vaksinasjon skjer noen uker før fødsel, skriver Skår i en e-post.

Størst effekt litt før fødselen

Mor bruker litt tid på å produsere antistoffer etter vaksinasjon, og disse skal få tid til å kunne overføres til barnet gjennom morkaken. Det er ikke slik at effekten uteblir dersom man vaksineres nærmere fødsel, men da er effekten større på mor enn på fosteret, og barnet får ikke samme grad av beskyttelse, forteller han.

– Kan man ta begge vaksinene på en gang? 

– Ja, det er greit å ta vaksinene samtidig. Dersom man ikke tar de samme dag er det best å vente en uke mellom, slik at eventuelle bivirkninger er avsluttet før neste dose.

Så lenge er man er beskyttet

– Hvor lenge er man beskyttet mot alvorlig koronasykdom med tre doser og i tillegg en eller flere smittetilfeller?

– Dersom man er vaksinert med tre doser av koronavaksine er det vist god beskyttelse mot alvorlig sykdom i minst tre måneder, skriver han.

Skår skriver at det ikke er slik at effekten faller dramatisk etter tre måneder.

– Vaksinasjon kombinert med gjennomgått sykdom viser ytterligere beskyttelse, men akkurat lengden av beskyttelsen er det foreløpig vanskelig å si helt sikkert, ifølge Skår.

Det er ingenting som tyder på at vaksinene gir uheldige utfall for barnet. Snarere tvert imot er det slik at barnet vil motta beskyttende antistoffer mot virusene, gjennom morkaken, dersom man vaksineres i svangerskapet.
Fredrik Skår, lege ved FHI

– Om man vaksinerer seg etter fødselen, vil barnet motta antistoffer mot både korona og influensa? Og er det nok antistoffer til å beskytte barnet?

– Vaksinasjon etter fødsel kan gi barnet noe indirekte beskyttelse ved at det er mindre sannsynlig for at mor blir syk og kan smitte barnet sitt, og for barn som ammes kan det også være noe beskyttelse gjennom morsmelken.

– Den beste beskyttelsen er imidlertid hvis mor vaksineres mens hun er gravid, slik at barnet får med seg mors antistoffer fra blodet, skriver Skår.

Helene Nygård er sykepleier på Sunnmøre og gravid for andre gang. 

– 13. mars i år testet jeg positivt på korona. 15. mars fikk jeg positiv graviditetstest, forteller hun. 

– Jeg var koronasyk én dag. Lå rett ut. Etter det var jeg relativt frisk.

Hun hadde tatt tre vaksiner før dette. Pfizer alle gangene.

– Et enkelt valg

Hun tok influensavaksinen mandag 24. oktober. Reagerte og ble liggende i to dager med 39 graders feber.

– Jeg vet at både jeg og ungen blir beskyttet etter fødsel. Så det er bra. Å bli så syk når man er så liten … Derfor var det et enkelt valg å ta influensavaksinen, sier hun.

- Ikke redd for bivirkninger

Nygård er 38 uker på vei. Hadde det vært lenger tid igjen hadde hun kanskje tatt en fjerde dose.

– Jeg er ikke redd for bivirkninger, men ønsker ikke å få en reaksjon nå rett før fødselen.

– Jeg bare følte at jeg er ferdigvaksinert mot korona etter sykdommen i mars, sier hun. 

Dette er barn nummer to, hun fikk sin førstefødte i juli 2020.

Hun var på jobb igjen i september i fjor, jobbet også en dag i uka med vaksinering på sommeren. Helene Nygård jobber som sykepleier i hjemmetjenesten i Sande kommune. Nygård var ferdig utdannet i 2014. Hun har jobbet i Sande kommune siden, først på natt, så ett år i psykiatrien og nå på dagtid.

Nygård er hovedtillitsvalgt i NSF i Sande kommune.

FHI har utarbeidet egne informasjonssider for gravide for både influensavaksinen og koronavaksinen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse