fbpx Kraftig økning i ledige stillinger i helsevesenet Hopp til hovedinnhold

Kraftig økning i ledige stillinger i helsevesenet

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er 107 800 ledige stillinger i Norge. Antall ledige stillinger i helsevesenet er det høyeste siden 2010.

– Tallene på ledige stillinger har vært rekordøy i årets første halvdel, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn hos Statistisk sentralbyrå (SSB).

Totalt er det 107 800 ledige stillinger i Norge i 2. kvartal. I tabellen lenger ned i saken kan du se ledighetstall for ulike næringer.

Det ble nær 5000 flere ledige stillinger på de tre siste månedene for alle næringer, en økning på fem prosent.

Helsevesenet (inkluderer tall fra «Helsetjenester», «Pleie- og omsorgstjenester på institusjon» og «Sosiale omsorgstjenester uten botilbud») hadde en kraftig økning i 2. kvartal 2022 på antall ledige stillinger. 

3100 flere ledige stillinger på tre måneder

Antall ledige stillinger i helsevesenet var i 2. kvartal på 24 600. Det er en økning på 3100 fra 1. kvartal i 2022.

Det er det et høyeste siden SSBs undersøkelser startet i 2010.

Det innebærer at nær en fjerdedel av alle ledige stillinger i Norge er i helsevesenet. Eller 22,8 prosent av totalen, for å være eksakt. Denne andelen har vært høyere tidligere. 

Undersøker ikke hvilke yrker det er

I alle de tre næringskategoriene jobber det sykepleiere, ifølge SSB, men antall ledige sykepleiestillinger kan man ikke lese ut fra SSBs undersøkelse.

– Statistikken omfatter bare totaltall for virksomheter, derfor har vi ikke tall på hvor mange ledige sykepleiestillinger det er, forteller Rakel Gading i SSB.

104 000 sysselsatte sykepleiere

SSBs statistikk for 4. kvartal i 2021 har registrert 96 500 sykepleiere og spesialsykepleiere i de tre næringskategoriene. 

Helsesykepleiere og jordmødre har de registrert 7400 av i samme næringskategoriene.

Så ifølge SSB var det sysselsatt 104 000 sykepleiere på slutten av 2021. Tallene i grafene under viser utviklingen de siste sju årene.

– Hvorfor lager ikke SSB en oversikt som viser yrkesgruppene i «Ledige stillinger-undersøkelsen»?

– Ledige stillinger er en utvalgsundersøkelse som sendes ut til 8000 virksomheter i Norge hvert kvartal. I skjemaet spør vi om ledige stillinger, forteller Køber.

Hun skriver at det hadde vært en mye større byrde for næringslivet dersom SSB skulle spørre om ledige stillinger etter yrker. Det finnes mange ulike yrkeskoder og mange virksomheter har mange ledige stillinger.

– Det ville vært en omfattende jobb for dem. Statistikken følger kravene til det europeiske statistikkontoret, svarer Køber i SSB.

Spennende

– I 2. kvartal er arbeidsledigheten rekordlav, mens etterspørselen etter arbeidskraft øker.

Køber mener det blir spennende å se om det er næringene med flest ledige stillinger som vil vokse fremover eller om det er et misforhold i tilbudet og etterspørselen på det norske arbeidsmarkedet.

Fakta
Dette er en sysselsatt

Sysselsatte er definert som personer som utførte inntektsgivende arbeid av minst én times varighet i referanseuken, samt personer som har et slikt arbeid, men som var midlertidig fraværende pga. sykdom, ferie, lønnet permisjon e.l.

  • Personer som er inne til førstegangs militær- eller siviltjeneste regnes som sysselsatte.
  • Personer på sysselsettingstiltak med lønn fra arbeidsgiver klassifiseres også som sysselsatte.
  • Personer som har ulønnet permisjon eller permittering med forventet varighet på under 90 dager regnes som sysselsatt.

De som analyserer utviklingen i økonomien vil ha tall for alle timer som går med til produksjon av varer og tjenester. Da må også de små deltidsjobbene inkluderes, selv om det er svært få som disse dataene, ifølge SSB.

Hoveddatakilden er a-ordningen, men også informasjon om selvstendige næringsdrivende, fra selvangivelsesregisteret.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse