fbpx Munnbindkrav på mange svenske sykehus – dette gjelder i Norge Hopp til hovedinnhold

Munnbindkrav på mange svenske sykehus – dette gjelder i Norge

Nesten alle sykehus i Sverige har nå munnbindkrav for pasienter, ansatte og besøkende etter økning i koronasmitten de siste ukene. I Norge har noen sykehus sendt ut oppfordring om bruk av munnbind.

Sverige gjeninnfører kravet om munnbind ved flere svenske sykehus for å hindre økt smittespredning av covid-19, melder Sveriges Radio.

– Det er for å redusere risikoen for smitteoverføring til pasienter og pleiemottakere, men også mellom ansatte, sier smittevernoverlege Hans Bohman i regionen Västernorrland, hvor anbefalingen ble introdusert forrige uke.

17 av 21 regionsykehus

En undersøkelse fra Svensk Radio viser at 17 av 21 regionsykehus i Sverige har gjeninnført munnbindkravet for sine ansatte og gjester.

Spredningen av covid-19 har økt med rundt 30 prosent hver uke i Sverige de siste fire ukene.

Ingen påbud i Norge

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det ingen nasjonale påbud om bruk av munnbind for befolkningen. Dette har vært gjeldende siden 12. februar i år.

Men det kan innføres både lokale og nasjonale råd eller påbud, basert på gjeldende smittesituasjon.

For ansatte i helsetjenesten har FHI beholdt de samme smitteverntiltaksrådene siden 13. mai i år.

Flere av rådene ble brukt av St. Olavs hospital, i slutten av forrige uke, da de sendte ut informasjon om bruk av munnbind ved sykehuset.

St. Olavs munnbindregler

Hovedbudskapet er: «Hold deg hjemme om du er syk, bruk munnbind dersom du har lette symptomer, men ellers er i fin form og feberfri – og husk god håndhygiene.»

Dette er rådene for pasienter, besøkende og ansatte om munnbindbruk:

  • Ved timeavtale på sykehuset: Hvis pasienten har symptomer på luftveisinfeksjon eller har en luftveisinfeksjon, anbefales det å bruke munnbind på sykehuset. Det samme gjelder dersom noen i husstanden har symptomer på luftveisinfeksjon eller har luftveisinfeksjon. 

  • Som ledsager til pasient: Om ledsager til pasienten har symptomer på luftveisinfeksjon eller har luftveisinfeksjon, anbefaler vi at ledsager benytter munnbind. Det samme gjelder hvis noen i husstanden har symptomer.

  • Pårørende og besøkende til pasienter: Skal man på besøk på sykehuset, må man være frisk. Om man har symptomer på luftveisinfeksjon, har luftveisinfeksjon eller annen infeksjon, er det best om du venter med å dra på besøk til pasienten er hjemme igjen.

Hvis det ikke er mulig, og du har symptomer, anbefaler St. Olavs munnbind under besøket. Det gjelder også om noen i husstand har symptomer.

  • Ansatte følger smittevernrutiner på sykehuset, og anbefales å bruke munnbind på jobb i 7 dager fra symptomdebut dersom de har noen med symptomer på luftveisinfeksjon eller har luftveisinfeksjon i husstanden.
  • Ansatte med luftveisinfeksjon kan gå på jobb med munnbind i 7 dager fra symptomdebut ved god allmenntilstand og lette, nyoppståtte luftveissymptomer og feberfrihet i 24 timer, da i samråd med leder ut fra arbeidets art.

Ved restsymptomer etter gjennomgått sykdom, kan ansatte være på jobb med munnbind til symptomene gir seg.

Kristiansund stengte for besøkende

Den medisinske sengeposten ved Kristiansund sykehus har hatt besøksforbud de siste ukene på grunn av mange covid-19-positive pasienter.

Nå anbefaler de pårørende om å vurdere behovet for besøk, og de ønsker så korte besøk som mulig.

Sykehuset i Telemark sendte i slutten av juni ut en oppfordring om bruk av munnbind om man hadde vært i kontakt med noen som hadde testet positivt for covid-19.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse