fbpx Føden i Kristiansund stengt igjen Hopp til hovedinnhold

Føden i Kristiansund stengt igjen

STENGT IGJEN: Mangel på fagfolk gjør at fødetilbudet i Kristiansund må stenge. Foto: NTB

Fødeklinikken i Kristiansund skulle ha åpnet igjen etter sommerstengningen denne uken. Slik ble det ikke. 

Fødeavdelingen åpnet barsel i mai og 6. juni greide Helse Møre og Romsdal å stable på beina et femdøgnsfødetilbud på Kristiansund sykehus. 25. juni ble føden sommerstengt, og skulle ha åpnet igjen denne uken. 

Årsaken til at avdelingen ikke åpnet igjen etter sommerstengt, er mangel på personell, etter en akutt, uforutsett situasjon, skriver Tidens Krav [bak betalingsmur], som omtalte saken først.

Ser på løsninger etter fellesferien

– Vi må sette oss ned nå etter fellesferien og se hvordan vi kan løse dette. Vi har ikke visst om situasjonen lenge, sier Georg Johnsen, sjef for Klinikk Sykehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) til avisen.

Regjeringen har vedtatt at sykehuset i Kristiansund skal ha et fødetilbud frem til felles sykehus for Molde og Kristiansund står ferdig våren 2025.

Direktøren sier de har forsøkt å rekruttere kontinuerlig både i Norge og utenlands, men også i utlandet er det mangel på fagfolk.

Gynekologmangel

– Hittil har vi aldri rekruttert en eneste spesialist gjennom stillingsannonser. Ikke én gynekolog er blitt ansatt gjennom dem, sier han til Tidens Krav.

Johnsen sier det ikke er faglig ansvarlig å sende gynekologer fra Molde sykehus til Kristiansund. 

– Vi kan ikke risikere at det rakner i Molde også, slik at Nordmøre og Romsdal står uten et fødetilbud, sier han til avisen.

Forferdelig budskap

Han sier dette er et forferdelig budskap å gi til de jordmødrene som har etablert seg i Kristiansund etter at fødeavdelingen åpnet igjen tidligere i år.

Hovedtillitsvalgt ved sykehuset i Kristiansund, Kari-Anne Thygesen, sier til Sykepleien på mobil at jordmødrene og de andre ansatte går på jobb.

– Barsel og gynekologisk poliklinikk er åpne, så håper vi noen vil bruke dem, sier hun.

Thygesen er ikke bekymret for om de ansatte blir ivaretatt. De har vært gjennom dette tidligere, og er mentalt forberedt. Men for de nyansatte er dette en ny situasjon.

– Bedriftshelsetjenesten er involvert og de tas hånd om, sier hun.

– Vi vet jo lite foreløpig, men håper at vi kan åpne igjen etter fellesferien, sier Thygesen.

Ordføreren i Kristiansund, Kjell Neergaard, sier til Tidens Krav at han forventer rask handling. Han mener hele Helse Midt-Norge nå må mobilisere.

Korrigert kl 15.45. Feil dato for sommerstengning i første utgave. Endret til 25. juni.

Les også:

Føden i Kristiansund starter opp igjen som femdøgnspost

PÅ JOBB I KRISTIANSUND: Fra venstre Marte Standahl (barnepleier), Johanne Gryt (jordmor), Rikke Skytte (jordmor) og Wenche Ertvåg (helsefagarbeider). Foto: Helse Møre og Romsdal

Fødeavdelingen på Kristiansund sykehus har vært stengt siden februar i 2021 på grunn av mangel på jordmødre og gynekologer. Nå er nesten alle på plass.

– Jeg tror det er få som forstår hvor mye arbeide som ligger bak dette i en situasjon med nasjonal og internasjonal mangel på både gynekologer og jordmødre, seier administrerende direktør Øyvind Bakke.

Fødeavdelingen stengte i februar i 2021 og åpner igjen 6. juni. Til nå har alle fødende blitt sendt til Molde sykehus.

Femdøgnspost

To leger har fått spesialisering i gynekologi og da blir det nok overleger til å gjenåpne som en femdøgnspost.

– Dette har de ansatte sett frem til, sier klinikksjef Georg Johnsen.

MANGE SYKEPLEIERE INVOLVERT: Ledelsen som har fått på plass føden igjen har bestått av blant tre med sykepleierbakgrunn. Fra venstre; Johanne Gryt (jordmor og seksjonsleder), Georg Johnsen (anestesilege og klinikksjef SNR), Carina Myhre (sykepleier og assisterende klinikksjef), Johan Kippervik (gynekolog og avdelingssjef) og Øyvind bakke (sykepleier og administrerende direktør Helse Møre og Romsdal). Foto: Helse Møre og Romsdal

Så skal du føde i Kristiansund så er det helst fra klokka åtte mandag morgen til fredag klokken åtte på morgenen.

Barselavdelingen, som har vært åpen siden januar, er åpen hele uken. Men de som føder i Molde kan velge å være på barsel i Kristiansund.

Fødeavdelingen vil være åpen i tre uker og stenger i uke 26 til 29 igjen på grunn av ferien.

Regjeringen ga Helse Møre og Romsdal 25 millioner ekstra i statsbudsjettet i høst. De var øremerket rekruttering og sikring av en stabil bemanning.

Før åpningen skal ordningen drøftes med de tillitsvalgte, står det på Helse Møre- og Romsdals hjemmesider, slik det skal gjøres i forhold til hovedavtalen.

Tillitsvalgte er positive

Anestesisykepleier Kari-Anne Thygesen, som jobber som hovedtillitsvalgt ved sykehuset i Kristiansund, sier til Sykepleien på telefon at de er positive til dette.

– Det er laget en ROS-analyse og en grundig og god rapport om fødetilbudet på Kristiansund Sykehus, som vurderer blant annet risiko, fagpersonells tilgjengelighet og kompetanse og akuttrutiner.

– Målet er en syvdøgnspost i Kristiansund, sier Thygesen.

Geriljaen kjemper videre

Marie Grødahl Brekkan, lederen for bunadsgeriljaen, som startet som en protest mot nedleggelsen av føden i Kristiansund i mars 2019, sier til NRK at de helst skulle sett full drift fra 5. juni.

– Målet til bunadsgeriljaen er full drift også etter at fellessykehuset er på plass i 2025. Så det vi forventer er at den sittende regjeringen oppfyller løftene sine i Hurdalsplattformen og sikrer avdelingen.

– Med de nye ansatte, og de gamle, ligger alt til rette for å få en godt driftet fødeavdeling med god kompetanse, sier Brekkan til NRK.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.