fbpx Nedleggelsen av fødetilbudet i Kristiansund ble ikke stanset Hopp til hovedinnhold

Nedleggelsen av fødetilbudet i Kristiansund ble ikke stanset

Fødeavdelingen i Kristiansund ble ikke reddet av helsekomiteen i Stortinget. De fødendes framtid bestemmes dermed av helseforetakets styre 15. mai.

Tirsdag behandlet helsekomiteen et forslag fra SV og Sp om å stanse nedleggingen av fødeavdelingen i Kristiansund. Forslaget fikk ikke støtte fra regjeringspartiene og dermed ikke flertall.

Komiteens nestleder Sveinung Stensland (H) viser til at Stortinget ikke kan gripe inn overfor helseforetakene på den måten. Han mener at helseforetaket likevel har fått veldig tydelige signaler om prosessen videre.

– Helseforetaket må ta inn over seg signalene lokalt. En må sikre trygghet for de fødende, sier Stensland.

Styret møtes 15. mai

Det vekket store protester da et flertall i Helse Møre og Romsdal vedtok 27. mars å flytte fødeavdelingen i Kristiansund til Molde. Etter planen skal avdelingene slås sammen fra 31. august.

Konstituert administrerende direktør Nils Kvernmo i helseforetaket i Møre og Romsdal har opplyst at han vil legge frem et forslag om utsettelse i tråd med signalene fra den forrige direktøren. Forslaget skal behandles i styremøtet 15. mai.

Aksjonsgruppa Bunadsgeriljaen, som kjemper mot nedleggelse, sier til Klassekampen at de krever at utsettelsen må bli på fem år.

– Det er like uforsvarlig å slå sammen avdelingene om tre år, sier Anja Solvik til avisen.

Byggestart for det nye sykehuset på Hjelset i Molde skal etter planen være i år, og sykehuset vil ifølge Klassekampen tidligst stå ferdig i 2024.

Protestbevegelse

Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe, som la frem forslag om at nedleggelsen skulle stanses, sier dette:

– Regjeringspartiene godtar stilltiende at fødetilbudet på Nordmøre blir svekket. Vi vet at risikoen for fødsel utenfor institusjon, komplikasjoner og dødelighet øker betydelig når reiseveien til fødeinstitusjon blir lengre enn én time. Hvis fødeavdelingen på Kristiansund legges ned, får fødende på Aure, Halsa og Smøla opptil tre timers reisevei på sommerføre.

Bunadsgeriljaen, som kjemper for fødetilbud nær folk, har nå over 38 000 medlemmer i sin facebookgruppe. Aksjonsgruppen satte i gang etter vedtaket i Helse Møre og Romsdal om nedleggelse av fødetilbudet i Kristiansund.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse