fbpx FHI: Sommerens covid-bølge har passert toppen Hopp til hovedinnhold

FHI: Sommerens covid-bølge har passert toppen

Koronavirus

Sommerens smittebølge med covid-19 har passert toppen, opplyser FHI. Smittespredning og sykehusinnleggelser er nå avtakende.

Det fremgår av Folkehelseinstituttets ukesrapport for uke 27 og 28.

– Den samlede overvåkningen indikerer at sommerbølgen har passert toppen, og at smittespredningen i befolkningen og antallet nye innleggelser i sykehus med covid-19 som hovedårsak er avtakende, skriver FHI.

Det er for tiden omikron-undervarianten BA.5 som er den dominerende i Norge. Den overtok i begynnelsen av juni.

De to siste ukene har det vært en nedgang i antallet nye covid-innleggelser. I forrige uke ble det lagt inn 252 nye pasienter som har covid-19 som hovedårsak, ifølge foreløpige tall. Til sammenlikning var tallet 319 uken før, mens tallet var 361 i uke 26.

Det ble lagt inn 19 nye covid-pasienter på intensivavdeling i forrige uke, mot 20 uken før. Tallene ventes imidlertid å bli oppjustert.

Situasjonen kan endre seg

Hittil i sommer har tallet på covid-relaterte dødsfall økt. I forrige uke er det foreløpig registrert 83 slike dødsfall, hvorav nær 60 prosent skjedde på sykehjem og liknende helseinstitusjoner.

FHI understreker at smittesituasjonen preges av at store deler av befolkningen for tiden har sommerferie.

Situasjonen er fremdeles uforutsigbar, påpeker de.

– Situasjonsbildet kan endres når befolkningen kommer tilbake til normal hverdag etter sommeren, eller av nye varianter. Helseinstitusjonene må ha beredskap for flere innleggelser, for utbrudd og for større sykefravær, skriver FHI.

– Ingen covid-tiltak i sommer

Per 17. juli var 88 prosent av befolkningen vaksinert med to doser, når man kun inkluderer alle over 16 år.

Når det gjelder tre vaksinedoser, er tallet 67 prosent for aldersgruppen 18 år og oppover. Andelen er hele 90 prosent for alle over 65 år. Tretten prosent av alle over 75 år har fått et fjerde stikk.

FHI ber også kommunene om å tilby en oppfriskningsdose, altså dose fire, til sykehjemsbeboere og eldre over 75 år. Kommunene må forberede seg på å vaksinere ytterligere grupper snart, skriver FHI.

– Ellers kan samfunnet fortsette med normal hverdag uten egne smitteverntiltak mot covid-19 gjennom sommeren, heter det.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse