fbpx Bemanningsproblemer ved helseinstitusjoner i Nord-Norge kan stoppe pilotstreiken Hopp til hovedinnhold

Bemanningsproblemer ved helseinstitusjoner i Nord-Norge kan stoppe pilotstreiken

Pilotstreiken i SAS skaper problemer med bemanningen ved helseinstitusjoner i Nord-Norge. 

Mandag ble Statens helsetilsyn informert om situasjonen rundt helsetilbudet i Nord-Norge, som er særlig rammet av pilotstreiken i SAS. Til stede på hastemøtet var spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten i nord, Helse nord, og statsforvalterne i Nordland og Troms og Finnmark.

– Vi tok initiativ til møtet for å forsikre oss om at helsetilsynet får all den informasjonen de trenger i sin dialog med helsemyndighetene. Det fikk vi inntrykk av at de nå har fått, sier statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark i en pressemelding.

Ikke realistiske alternativer

Statsforvalterne i Troms og Finnmark og Nordland ser alvorlig på situasjonen. De mener blant annet at de, slik situasjonen er nå, ikke har realistiske alternative transportmuligheter av pasienter og kritisk helsepersonell i nord.

– Spesielt gjelder dette tilgangen på helsepersonell som pendler til jobb i landsdelen. De er viktige brikker i vaktsystemene på sykehusene og i kommunehelsetjenesten, sier Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker til NRK, som omtalte saken først.

Bemanningsproblemer

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har gitt beskjed om at intensivkapasiteten kan bli redusert på grunn av bemanningsmangel grunnet pilotstreiken.

Helsetilsynet sier til NRK at de følger situasjonen med tanke på evnen til å sikre liv og helse, slik de alltid gjør ved lovlige arbeidskonflikter.

Regjeringen kan gripe inn

Mandagens møte mellom statsforvalteren og helsemyndighetene kan være et varsel til partene i SAS-streiken om at tvungen lønnsnemnd kan nærme seg, men bare i Norge.

Hvis liv og helse står i fare, kan regjeringen gripe inn og stanse streiken. Det vil imidlertid bare gjelde pilotene som er organisert i de to norske fagforeningene.

I SAS-streiken har fagforeninger i de tre nordiske landene stått samlet bak felles krav. Men det er fullt mulig å avslutte den norske delen av streiken, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard til NTB.

Verken pilotene eller SAS har særlig stor interesse av et slikt utfall, mener arbeidslivsforskeren.

– Det er en risiko for dem. De som ønsker å endre på en tariffavtale, vil være minst interessert i tvungen lønnsnemnd fordi Rikslønnsnemnda ofte er konservativ, sier Nergaard.

– Viser hvor viktige sykepleierne er

I forrige uke gikk Sykepleierforbundet (NSF) ut og støttet pilotstreiken. Nå tyder ting på at streiken kan bli avlyst fordi sykepleierne ikke kommer seg på jobb.

– Er ikke det et paradoks?

– Vi støtter fortsatt streiken. Slik vi gjør i alle lovlige arbeidskonflikter. Men dette viser hvor kritiske sykepleierne er, sier 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Silje Naustvik, og legger til:

– Kommer ikke sykepleierne seg på jobb, så går det fort ut over liv og helse. Det vet jo vi alt om, som får avblåst så å si alle streiker vi går ut i, nettopp av den grunn, sier Naustvik.

– Blir streiken avblåst, er det synd for pilotene. Men rammer en streik helsetjenesten, så er det dessverre fort det som skjer, sier Naustvik. 

En uke med streik

Pilotstreiken har pågått i en uke. Situasjonen er fortsatt fastlåst. Partene møttes mandag morgen hos riksmekleren.

– Det var bare en kort statusoppdatering. Vi er der vi var for en uke siden, sier leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, til NRK.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse