Bemanningsproblemer ved helseinstitusjoner i Nord-Norge kan stoppe pilotstreiken

Pilotstreiken i SAS skaper problemer med bemanningen ved helseinstitusjoner i Nord-Norge.
Mandag ble Statens helsetilsyn informert om situasjonen rundt helsetilbudet i Nord-Norge, som er særlig rammet av pilotstreiken i SAS. Til stede på hastemøtet var spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten i nord, Helse nord, og statsforvalterne i Nordland og Troms og Finnmark.
– Vi tok initiativ til møtet for å forsikre oss om at helsetilsynet får all den informasjonen de trenger i sin dialog med helsemyndighetene. Det fikk vi inntrykk av at de nå har fått, sier statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark i en pressemelding.
Ikke realistiske alternativer
Statsforvalterne i Troms og Finnmark og Nordland ser alvorlig på situasjonen. De mener blant annet at de, slik situasjonen er nå, ikke har realistiske alternative transportmuligheter av pasienter og kritisk helsepersonell i nord.
– Spesielt gjelder dette tilgangen på helsepersonell som pendler til jobb i landsdelen. De er viktige brikker i vaktsystemene på sykehusene og i kommunehelsetjenesten, sier Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker til NRK, som omtalte saken først.
Bemanningsproblemer
Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har gitt beskjed om at intensivkapasiteten kan bli redusert på grunn av bemanningsmangel grunnet pilotstreiken.
Helsetilsynet sier til NRK at de følger situasjonen med tanke på evnen til å sikre liv og helse, slik de alltid gjør ved lovlige arbeidskonflikter.
Regjeringen kan gripe inn
Mandagens møte mellom statsforvalteren og helsemyndighetene kan være et varsel til partene i SAS-streiken om at tvungen lønnsnemnd kan nærme seg, men bare i Norge.
Hvis liv og helse står i fare, kan regjeringen gripe inn og stanse streiken. Det vil imidlertid bare gjelde pilotene som er organisert i de to norske fagforeningene.
I SAS-streiken har fagforeninger i de tre nordiske landene stått samlet bak felles krav. Men det er fullt mulig å avslutte den norske delen av streiken, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard til NTB.
Verken pilotene eller SAS har særlig stor interesse av et slikt utfall, mener arbeidslivsforskeren.
– Det er en risiko for dem. De som ønsker å endre på en tariffavtale, vil være minst interessert i tvungen lønnsnemnd fordi Rikslønnsnemnda ofte er konservativ, sier Nergaard.
– Viser hvor viktige sykepleierne er
I forrige uke gikk Sykepleierforbundet (NSF) ut og støttet pilotstreiken. Nå tyder ting på at streiken kan bli avlyst fordi sykepleierne ikke kommer seg på jobb.
– Er ikke det et paradoks?
– Vi støtter fortsatt streiken. Slik vi gjør i alle lovlige arbeidskonflikter. Men dette viser hvor kritiske sykepleierne er, sier 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Silje Naustvik, og legger til:
– Kommer ikke sykepleierne seg på jobb, så går det fort ut over liv og helse. Det vet jo vi alt om, som får avblåst så å si alle streiker vi går ut i, nettopp av den grunn, sier Naustvik.
– Blir streiken avblåst, er det synd for pilotene. Men rammer en streik helsetjenesten, så er det dessverre fort det som skjer, sier Naustvik.
En uke med streik
Pilotstreiken har pågått i en uke. Situasjonen er fortsatt fastlåst. Partene møttes mandag morgen hos riksmekleren.
– Det var bare en kort statusoppdatering. Vi er der vi var for en uke siden, sier leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, til NRK.
Mest lest
Test deg selv: Konte-eksamen i anatomi
Test deg selv på seneste konteeksamen i anatomi fra april 2023.
0 Kommentarer