fbpx Heder og ære til norsk helseteam for innsatsen på Haiti Hopp til hovedinnhold

Heder og ære til norsk helseteam for innsatsen på Haiti

Medisinsk ansvarlig, Asle Hirth, mottar medaljen av EUs kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarčič.

Det norske medisinske teamet (NOR EMT) som i fjor høst hjalp Haitis innbyggere etter jordskjelvet og uværet på øya, ble hedret av EU for sin innsats.

Teamet fikk medaljen for ekstraordinær innsats fra EUs mekanisme for sivil beredskap. Under en seremoni i Brussel 29. juni fikk medisinsk ansvarlig, Asle Hirth, overrakt medaljen av EUs kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarcic. Også hjelpearbeidere fra Frankrike og Luxemburg ble hedret.

50 personer i teamet – halvparten var helsepersonell

NOR EMTs Haiti-innsats ble ledet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), i nært samarbeid med Helsedirektoratet. Totalt deltok nærmere 50 personer.

– Oppdraget var å etablere og drive en feltklinikk i det avsidesliggende området L’Asile, noen kilometer unna jordskjelvets episenter. Om lag halvparten av teammedlemmene var helsearbeidere, blant annet leger, sykepleiere og ambulansearbeidere, skriver Helsedirektoratet i pressemeldingen.

Den medisinske delen av teamet på Haiti besto av:

  • 1 Senior Medical officer – medisinsk ansvarlig lege
  • 5 leger
  • 12 sykepleiere
  • 5 ambulansearbeidere/paramedisinere

I tillegg var det en lege med i rekognoseringsteamet som reiste ut i forkant for å planlegge og finne eksakt plassering av klinikk og camp, opplyser Helsedirektoratet til Sykepleien.

Det øvrige personellet jobbet med ledelse, logistikk, sikkerhet og drift av campen som teamet bodde i.

Nyttig erfaring

Norske EMT-team har bistått i flere kriser de siste årene.

– Vi er stolte av både teamene og av de enkelte som reiser ut for å hjelpe andre når det virkelig gjelder, sier direktør Elisabeth Aarsæther i DSB og direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet i en pressemelding.

Oppdraget på Haiti var ifølge direktoratet særlig krevende.

– Erfaringene fra dette og andre oppdrag er viktige for å bli enda bedre forberedt hvis vi skulle bli bedt om å sende team igjen, sier Aarsæther og Guldvog.

Monica Falk er en av sykepleierne som deltok i arbeidet. Sykepleien intervjuet henne da hun var tilbake i jobben ved akuttmottaket på Ullevål. (Se sak under)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse