fbpx Nye tall: 100 000 barnedødsfall knyttet til RS-virus Hopp til hovedinnhold

Nye tall: 100 000 barnedødsfall knyttet til RS-virus

Sykt barn med feber
SYKE BARN: I Norge var det et uvanlig utbrudd av RS-virus blant barn i fjor høst og i vinter. Også Sverige hadde en unormalt tøff RS-sesong. Foto: Mostphotos

RS-virus førte til rundt 100 000 barnedødsfall på verdensbasis i 2019, ifølge en ny studie.

Studien er publisert i tidsskriftet The Lancet, og omtalt av The Guardian. De aller fleste dødsfallene skjer i fattige land og mellominntektsland.

Over 100 000 dødsfall blant barn under fem år i 2019 kan knyttes til RS-virus, ifølge forskerne. Dette tilsvarer to prosent av alle dødsfall per år i denne aldersgruppen.

Det finnes ingen vaksine mot viruset, som fører til infeksjon i luftveiene.

En økning av antall RS-tilfeller den siste tiden knyttes til koronapandemien. Strenge smitteverntiltak har gjort at mange barn har fått dårligere immunitet mot andre typer sykdommer. Nå som tiltakene er fjernet, er de mer sårbare enn de ellers ville vært.

I Norge var det et uvanlig utbrudd av RS-virus blant barn i fjor høst og i vinter. Også Sverige hadde en unormalt tøff RS-sesong.

Fakta om RS-virus

RS-virusinfeksjon er en infeksjon med respiratorisk syncytialt virus som er i familien paramyxoviridae. RS-viruset deles i to grupper (A og B), men det er usikkert om dette har noen klinisk betydning.

Klinisk er sykdommen vanskelig å skille fra infeksjon med humant metapneumovirus og astma. RS-viruset er hovedårsaken til bronkopulmonal obstruksjon hos barn under toårs-alder. Hos større barn og voksne arter infeksjonen seg som en forkjølelse. RS-virus forårsaker utbrudd hver vinter. Viruset ble identifisert i 1957.

Kilde: FHI

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.