fbpx Mekling på overtid Hopp til hovedinnhold

Meklingen i oppgjørene for stat og kommune fortsetter på overtid

Riksmeklingsmannen møter pressen
BEVEGELSE PÅ OVERTID: Riksmekler Mats Ruland er forberedt på å mekle langt på overtid, men meldte før meklingsfristen gikk ut ved midnatt at det var bevegelser i forhandlingene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det mekles nå over sju timer på overtid i tre forskjellige lønnsoppgjør etter at fristen utløp ved midnatt. Tusenvis kan bli tatt ut i streik ved brudd.

Tirsdag morgen pågikk forhandlingene fremdeles i alle de tre meklingene.

Fristen gikk opprinnelig ut ved midnatt natt til tirsdag.

Ved 7-tiden betegnet riksmekler Mats Ruland overfor NRK meklingen som vanskelig. Han mekler i statsoppgjøret.

– Det er en del punkter vi ikke har klart å finne løsning på ennå, sier han.

Rundt en time før fristen gikk ut ved midnatt sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland at han ikke regnet med at partene ville bli enige før fristen og at meklingen ville fortsette utover natten.

Ved 3:30-tiden natt til tirsdag, etter mange timer med forhandlinger, sa Ruland til NRK at oppgjøret for stat og kommune er vanskelig.

Jobber målrettet

– Jeg håper vi skal klare å komme i mål. Per nå har vi ikke noe brudd, så jeg er optimistisk. Vi vil jobbe målrettet fremover nå, sier Ruland.

– Vi holder på til vi er ferdige, om det er 2 i natt eller 14 i morgen, sier Ruland til FriFagbevegelse.

Ruland sier at det har blitt jobbet godt og konstruktivt i alle de tre meklingene.

– Det har vært god bevegelse i meklingene gjennom dagen i dag, og gjennom helgen også, sier han.

Tre meklinger

Meklingene omhandler lønnen og arbeidsvilkårene til flere hundre tusen ansatte sentralt i stat og kommune samt en egen mekling kun for Oslo kommune, som er et eget tariffområde:

  • Nesten 3.500 statsansatte er klare til å streike fra tirsdag morgen hvis kravene deres ikke blir møtt. Departementer, politiet, toll og skatt blir rammet. Over 41.000 ansatte i staten omfattes av tariffavtalene det forhandles om.
  • Rundt 10.000 arbeidstakere er omfattet av det første streikevarselet i kommuneoppgjøret, som kan ramme barnehager, skoler og tjenester over hele landet. Det forhandles om tariffavtalene til rundt 450.000 kommuneansatte, fordelt på 370.000 årsverk.
  • Ansatte i Oslo kommune forhandler separat. Her omfatter det første streikevarselet snaut 1.700 arbeidstakere. Blant virksomhetene som vil bli rammet, er skoler, barnehager og en rekke kommunale etater og tjenester.
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.