fbpx 269 sykepleiere kan være i streik i Bergen kommune fra tirsdag Hopp til hovedinnhold

269 sykepleiere kan være i streik i Bergen kommune fra tirsdag

Streikevest
HELG MED MEKLING: Kan Riksmekleren bidra til at Unio og KS blir enige? I helgen skal partene sitte sammen og snakke om lønn og andre tariffsaker. Foto: Marit Fonn

Fra 24. mai kan drøyt 500 kommuneansatte være i streik i Bergen. Både helse- og utdanningssektoren blir i så fall rammet.

– Vi i forhandlingsdelegasjonene møtes fysisk lørdag klokken 10. Da begynner innspurten i meklingen, og vi vil sitte sammen gjennom helgen, sier Silje Naustvik, nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Hun er også nestleder i forhandlingsutvalget i Unio kommune.

– Jeg håper virkelig vi kan bli enige i meklingen, sier Naustvik.

– Hvis ikke, har vi tatt ut et stort streikeuttak i Bergen.

Gjelder 56 ansatte på ett sykehjem

Det er Unio som har meldt plassfratredelse til KS for totalt 528 Unio-medlemmer i Bergen kommune.

269 av dem er NSF-medlemmer.

– De resterende er fordelt på alle Unio-forbundene, opplyser Naustvik.

56 i streikeuttaket jobber på Fyllingsdalen sykehjem, de fleste er sykepleiere.

KS er kommunenes arbeidsgiverorganisasjon. 

Skoler, helseinstitusjoner og bibliotek

Fra 24. mai kan altså drøyt 500 kommuneansatte være i streik i Bergen. Både helse- og utdanningssektoren blir i så fall rammet.

Skoler, helseinstitusjoner, biblioteker og andre kommunale og fylkeskommunale tjenester er blant de utpekte arbeidsplassene.

Fristen for å bli enige er ved midnatt 23. mai.

– Må ha reallønnsvekst

– Vi må få innfridd våre krav om reallønnsvekst for de høyt utdannende i offentlig sektor og et skoletillegg. Spesielt lærerne har hatt en altfor dårlig lønnsutvikling over lang tid, påpeker Unio kommunes forhandlingsleder, Steffen Handal, på Unios nettside.

Handal er leder i Utdanningsforbundet.

– Det er store utfordringer i offentlig sektor, både når det gjelder å rekruttere og å beholde ansatte med lang utdanning. Spesielt gjelder det for sykepleiere og lærere, sier Handal.

Nav publiserte nylig sin årlige bedriftsundersøkelse som viser at det særlig mangler sykepleiere.

Meklingsinnspurt i både kommuner og stat

Det mekles nå i tre tariffområder som angår sykepleiere: KS-området, Oslo kommune og staten. Alle har meklingsfrist natt til 24. mai.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.